≫ 

Slavica, seksi čobanica živi od stočarstva: "Umesto da me pitaju za ovce, zovu i nude vezu i brak"

Slavica Zorić (24) iz Hrvatske završila je menadžment i nakon fakulteta odlučila je da se vrati u svoje selo Markušicu. Sada ima stotinak ovaca engleske vrste "British milk sheep" koje daju izuzetno puno mleka

  • 4
Slavica Zorić, čobanica

Foto: Facebook/Slavica Zoric

Ljubinka, Herkul, Sara..., neka su od imena ovčica koje su se "doselile" u Hrvatsku iz Velike Britanije. U toru u dvorištu porodičnog domaćinstva u Markušici u Vukovarsko-sremskoj županiji ima ih stotinak. Pre tri godine kupila ih je i u Hrvatsku dopremila Slavica Zorić (24), mlada preduzetnica iz Markušice, koja je odlučila da se bavi stočarstvom, iako je diplomirala menadžment u sportu, zdravstvu i turizmu. Nakon studija u velikom gradu odlučila se vratiti u svoje selo i osnuje PPG (porodično poljoprivredno gazdinstvo).

- Rad na polju i sa stokom nije mi stran. Tata je imao veliku farmu krava, ali je nakon nekoliko godina propao jer mu država nije dala zemlju u otkup. Nakon fakulteta nisam želela nigde da se odseliim i pre tri godine odlučila sam sam da otvorim PPG. Počela sam s 15 hektara zemlje i 18 krmača. Prodaja je išla teško, cene su bile niske, te se onda pojavila i bolest zbog koje su sve moje krmače morale u klaonicu. Tad se pojavio Program ruralnog razvoja i javila sam se na konkurs. Sebe sam našla u odseku 6.1, namenjenom upravo mladim poljoprivrednicima, i dobila sam 50.000 evra pomoći - kaže Slavica za "24 sata".

Slavica Zorić, čobanica

Slavica se bavi stočarstvom; Foto: Facebook/Slavica Zoric

Danima je na internetu istraživala uzgoj ovaca i pronašla u Engleskoj sortu koja u Hrvatskoj još nije zastupljena.

- Reč je o "British milk sheep", britanskoj mlečnoj ovci koja daje izuzetno puno mleka. Jedna me je koštala 570 evra s prevozom i svim davanjima. Kupila sam ih pedesetak. Kad su stigle, oduševile su me. Vrlo su zahvalne za uzgoj, izdržljive, brižne su majke, imaju obično po tri, čak i četiri jagnjadi. Daju puno mleka. Jako su i privržene pa mi neke trče u susret kao ljubimci, a vole i da se maze - govori Slavica.

Slavica svakoj ovci da ime i svaku može da prepozna. Svaka ima neku svoju specifičnost. Ljubinka recimo, voli da se ljubi, a Herkul je rođen kao vrlo malo jagnje pa je izrastao u rasnog ovna.

Neke je othranjivala na bočicu danima iako joj je veterinar rekao da od njih neće biti ništa.

Slavica Zorić, čobanica

Devojka iz Markušice kaže da joj je to i posao i zadovoljstvo; Foto: Facebook/Slavica Zoric

- Dok mi ovce nisu došle u dvorište, o njima nisam znala ništa. Nisam imala pojma kako izgleda tek rođeno jagnje i da je tako malo. Još manje sam znala šta treba činiti ako se ovca teško porađa. Sad znam da im pomognem. Uglavnom, dosta su to zabavne i luckaste životinje - kaže Slavica, koja svoje ovce često ljubi i mazi.

Trenutno ima 97 odraslih ovaca i oko 80 jagnjadi. Svi koji je poznaju zaprepašćeni su njenim izborom zanimanja i činjenicom da sve radi sama.

- Pa nisu one toliko zahtevne. Imam posla s njima ujutro oko dva i po sata i isto toliko uveče. Dam im sena, pa ih pomuzem i onda ih uveče opet vodim u tor. Oko poslova koje ne stignem pomažu mi brat i baka. Jagnjad prodajem uglavnom na kućnom pragu, a mleko predajem otkupljivaču. Samo za mleko dobijem oko 16.000 kuna mesečno (oko 2.100 evra), što je odlično - kaže skromna Slavica koja je, razvijajući posao s uzgojem ovaca, išla i na brojne edukacije, pa tako sad sama stavlja ovcama markice, vodi njihove kartone, sama im daje potrebne injekcije, vitamine...

Slavica Zorić, čobanica

Završila je fakultet, ali se vratila na selo i gaji ovce; Foto: Facebook/Slavica Zoric

Osim kao uspešna stočarka, Slavica je iznenadnu slavu pokupila i na osnovu izgleda. Naime, nakon što je o njoj objavljen prvi tekst u medijima, svi su primetili njen izgled - visoka i vitka crnka nikoga nije ostavila ravnodušnim.

- Svi me pitaju jesam li se bavila manekenstvom, što mi nikad nije palo na pamet. Umesto da dobijam poruke i upite za ovce, sad mi se svi nude za vezu i brak. Čak sam dobila i poziv da budem model u nekom snimanju muzičkog spota - kaže kroz smeh Slavica dodajući kako je takav život nimalo ne zanima.

(Telegraf.rs/24 sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA