Umrla i treća osoba koju je kamion pokosio na odmorištu: Ivanina porodica donirala organe

Za razliku od nerazdvojnih učenica Ive i Renate koje su autobusom s učiteljima organizovano išle na more, preminula Ivana Babić (28) je minibusom putovala za Nemačku

  • 2

Tragedija u kojoj je Ivo Filipović (60) kamionom ubio dve tinedjžerke na odmorištu pored autoputa, dobila je novi, tužni nastavak.

Nakon što je vozač pod još nerazjašnjenim okolnostima, uleteo na odmorište vozeći 90 km/h sat pritom ugasivši živote dveju učenica (14) OŠ Dalj, pet nedelja od tragedije stravičnim povredama u brodskoj bolnici podlegla je i treća osoba.

NEOPISIVA TUGA

Za razliku od nerazdvojnih učenica Ive i Renate koje su autobusom s učiteljima organizovano išle na more, preminula Ivana Babić (28) je minibusom putovala za Nemačku, kao radnica jedne radnje iz Gradišta putovala je u posetu srodnoj firmi. U mestu Štitar, odakle je Ivana rodom, zavladala je neopisiva tuga, a kako su članovi njene porodice saopštili medijima, Ivanini organi nastaviće da žive u drugim osobama.

Nesreća u Hrvatskoj Foto: radiong.hr

- Svi smo van sebe. Kad je trebalo da dobijemo podršku, nismo je dobili. Niko nije procenio da Ivanu treba prebaciti u zagrebačku bolnicu gde su zasigurno bolji uslovi. Više suza nemamo, jer mi smo svoje isplakali. Neki dan su nam saopštili da je Ivani došao kraj. Bila je 40 dana na aparatima i nadali smo se svakoga dana da će se probuditi, da će ići na rehabilitacije i oporaviti se koliko bude moguće. Verovali smo da će biti s nama. Doktor Paladino je pregledao celu medicinsku dokumentaciju. Ivaninim roditeljima je rekao da spasa nema, da odu kući i mole se - rekao je Ivanin ujak.

Nada je, ipak, u njima tinjala. Međutim, nedavno je stigao poziv iz bolnice jer su roditelji pristali na doniranje organa.

- Ivanin muž za kojeg se udala prošle godine ostao je sam u nepremostivoj tuzi - rekao je za Jutarnji list ujak premine devojke. Osim Ivane, u nesreći je teško povređena i Ivanina dve godine mlađa koleginca Tea, koja je iz bolnice puštena na kućnu negu. Njoj je život, kako se može zaključiti nakon uviđaja, spasila upravo Ivana svojim telom, s obzirom na to da je kamion prvo pokosio Ivanu, iza koje je stajala koleginca.

Nesreća u Hrvatskoj Foto: radiong.hr

VOZAČ PRITVOREN

Da podsetimo, vozaču Filipoviću je prošle nedelje sudija istrage sisačkog Županijskog suda produžila pritvor za još dva meseca. Uviđajem je utvrđeno da je vozač šleperom, u kojem je prevozio građevinski lepak, uleteo na odmorište brzinom većom za 50 km od one dozvoljene, pokosio sve pred sobom, da bi se na kraju zaustavio u travnjaku kraj autoputa.

Vozač se branio da nije mogao ništa da učini jer su mu blokirali tempomat i kočnice, ali dan nakon nesreće na vanrednom tehničkom pregledu ustanovljeno je da su kočnice, tempomat i svi vitalni delovi šlepera bili ispravni te da je brzina od 90km/h bila  konstantna punih 140 km koje je prevalio od Županje gde je na odmorištu prenoćio po preporuci lekara (zbog jakih bolova u leđima je primio blokadu).

Nesreća u Hrvatskoj Foto: radiong.hr

No, ono što je "ubolo" u oči je činjenica da je i 17. maja, dakle nedelju dana pre kobne nesreće na odmorištu, Filipović učestvovao u još jednom udesu kraj Rešetara. Prešao je kamionom iz brze trake u zaustavnu traku te je prilikom vraćanja u traku udario u drugo vozilo. Alkotest je prošao, a kako šteta na vozilima nije bila velika samo je novčano kažnjen sa 1300 kuna. Vozaču preti višegodišnji zatvor.

(Telegraf.rs/jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA