Kolinda priznala da je policija nasilna prema migrantima: Svetski mediji bruje o šokantnom intervjuu

Predsednica kaže da je potrebno malo "odgurivanja"

  • 6

Izjave hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović o tome kako hrvatska policija vrši "pushback" migranata i pritom koristi nasilje, postale su tema svestskih medija.

Kako piše "Index.hr", Kolinda je tokom boravka u Švajcarskoj za tamošnju televiziju SRF priznala: "Naravno da je potrebno malo nasilja kada sprovodite pushback".

Problem je u tome što je sprovođenje "odgurivanja" protivno međunarodnim konvencijama koje je Hrvatska potpisala, a korišćenje nasilja u tom kontekstu je ičlegalno i po međunarodnom i po hrvatskom pravu. Ukratko, predsednica Hrvatske priznala je da Hrvatska namerno krši zakon i da je politika prema migrantima takva da se policiji naredilo da se protivzakonito ponaša.

Sada o tome piše i "Gardijan" u članku pod naslovom "Hrvatska policija koristi nasilje da bi proterala migrante, kaže predsednica". U tekstu se ističe da je poznata međunarodna organizacija Hjuman rajts voč zatražila o Hrvtaske da prekine tu praksu.

Migranti, BiH, Hrvatska Foto: Tanjug/AP

- Protekle tri godine bilo je mnogo dokaza o tome kako hrvatska policija primenjuje silu prema onima koji su prešli granicu, te ih onda proteruje u BiH - piše "Gardijan" i dodaje kako je Kolindino priznanje "prva zvanična potvrda nakon meseci poricanja".

O Kolindinim izjavama piše i "Dojče vele", koji ističe da je "Hrvatska sistematski poricala da ilegalno deportuje izbeglice u susednu Bosnu i Hercegovinu", ali da je "hrvatska predsednica priznala da granična policija silom tera migrante preko granice".

DW ističe da je Hrvatska članica EU od 2013, te da želi da uđe u šengensku zonu, te da je "postalo jasno šta su sve tamošnje vlasti spremne da učine da bi to postigle". DW dodaje i da većina hrvatskih medija ignoriše sve izveštaje nevladnih udruženja i migranata o nasilju koje nad migrantima sprovodi hrvatska policija, ali da je SRF objavio reportažu koja dokazuje ilegalno proterivanje migranata u BiH.

Kolinda je, smatra DW, nehotice potvrdila sve ono što hrvatski političari i policija poriču mesecima, u osnoci priznajući da policija sprovodi nasilno odgurivanje migranata u BiH.

DW citira Jelenu Seras iz Amnesti internešenala, koja ističe da je "priznanje hrvatske presednice šokantno", te da je skandalozno što je Kolinda pokušala da politiku odgurivanja predstavi kao legalnu.

Vest o Kolindinoj izjavi preneli su i drugi svetski portali, poput MSN-a, US brejking njuz...

Pogledajte video: Drama u Futogu: U cisterni pronađena četiri migranta u teškom stanju

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cokomoko

    16. jul 2019 | 12:06

    Kolinda nije bas zdrava u tu glavu na kojoj nosi periku.... ali to su hrvatska posla, lod njih je proterivanje ubijanje i "pushback" svakodnevnica, ako ne pushuju migrante onda su tu Srbi... sramot za EU koga su oni pustili da im se pridruzi i ovamo kao fini neki ljudi....

  • Ovako

    16. jul 2019 | 11:46

    Tu je u pravu, sta ocekujete, da ih naseljava, pa oni su sto ubili sto protjerali oko 400000 tisuca svojih gradjana.

  • Roki

    16. jul 2019 | 12:18

    Pa to isto radi i Mađarska, ali Orban ne **be živu silu da se uzbuđuje zbog kritika. Po meni sa punim pravom jer će tolika migracija uništiti Evropu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA