Zašto je Dodik blokirao pokretanje spora sa Hrvatskom u slučaju Pelješkog mosta?

Sada će se o problemu Pelješkog mosta izjašnjavati i Skupština Republike Srpske

  • 37
Pelješki most Foto: chorvatsko.guru/Tanjug/Sava Radovanović

Na današnjoj sednici Predsedništva BiH dvojica članova Željko Komšić i Šefik Džaferović glasali su za pokretanje spora s Hrvatskom zbog izgradnje Pelješkog mosta, ali se tome usprotivio Milorad Dodik, pozivajući se na vitalni nacionalni interes.

- Bilo je i predloga oko obustavljanja radova na Pelješkom mostu i otvaranje spora sa Hrvatskom. Komšić i Džaferović su glasali za tu odluku. U formalnom smislu se smatra usvojenom, ali s obzirom na to da svaki član ima pravo na vitalni interes, ja sam potegao kao srpski član Predsedništva pitanje vitalnog nacionalnog interesa i obasniću u Narodnoj skupštini Republike Srpske -u zašto to nije dobro - kazao je Dodik nakon sednice Predsedništva.

Zbog takvog poteza odluka o pokretanju spora u ovom trenutku je nevažeća, te će se čekati odluka Narodne Skupštine Republike Srpske.

Dodik je kazao da je predlagao da se s Hrvatskom napravi sporazum o granici, a ne da se priča usmerava na Pelješki most, poručio je on i dodao da bi zbog usvajanja takve odluke imali probleme s brojnim subjektima, s obzirom na to da je Hrvatska članica Evropske unije.

Sada, ukoliko dve trećine Narodne skupštine Republike Srpske izglasa da je Dodikov potez vitalni nacionalni interes, Komšićev i Džaferovićev zahtev pada.

Inače, BiH već godinama pokušava da reši pitanje granice s Hrvatskom, ali bezuspešno. Uprkos protivljenju BiH, Hrvatska je nastavila da gradi Pelješki most, koji za može predstavljati smetnju Bosni prilikom izlaska na otvoreno more.

Ovo je bio prvi put da Predsedništvo pokreće jedan ovakav potez, poput pokretanja sudskog spora, ali je sada evidentno da ni to neće ići jednostavno.

(Telegraf.rs/Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    16. jul 2019 | 18:13

    Treba da se hrvati zahvale Dodiku ova dvojica sve rade samo protiv Hrvata i Srba!!!A da nema Dodika sad bi radilo sta hoce srbi se opametili znaju koga su trebali da uzaberu i hvala bogu uspeli su nisu muslimani izabrali srpske izdajnike!!!

  • salko

    16. jul 2019 | 19:53

    Sad ce Hrvati u znak zahvalnosti zaustaviti sirenje ustaske ideologije i prestat razbijat cirilicne natpise.Bravo za Milorada!!

  • BosnaE

    16. jul 2019 | 18:28

    U sumi je jedan međed glavni,nikako tri međeda ne mogu biti glavna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA