Sporni intervju o migrantima: Kolinda optužila švajcarski list za igru rečima, novinar joj odgovorio

Govorila o tome kako hrvatska policija primenjuje silu prema migrantima, a onda optužila švajcarski medij za neprofesionalno izveštavanje

  • 10

Georg Hezler, novinar centralnog dnevnika švajcarske televizije SRF, kome je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu za taj medij, priznala da granična policija u Hrvatskoj primenjuje silu prema migrantima, a potom to negirala, optuživši taj medij za neprofesionalizam, poručio je da je taj razgovor prenet uz poštovanje svih profesionalnih standarda.

U izjavi za hrvatski portal "Index.hr", Hezler je rekao da to govori u ime SRF i nakon konsultacija sa kolegama i nadređenima.

- Konkretno, pitali smo jasna, transparentna pitanja o našem istraživanju na hrvatsko-bosanskoj granici. Ne možemo da razumemo optužbe za dekontekstualizaciju jer smo emitovali i pitanja i trenutne odgovore predsednice Grabar-Kitarović. Takođe smo proverili tri puta prevod s engleskog na nemački pre objavljivanja priloga. Predsednica je zaista koristila frazu ''a little bit of force'' koju smo preveli s "ein bišćen Gewalt" (u smislu primene policijske sile)" - naveo je Hezler iznoseci stav SRF.

Portal napominje da je Hezler inače specijalizovan za teme iz bezbednosti i jugoistoču Evropu.

SRF je hrvatskom mediju poslao i ceo transkript priloga koji su emitovali, a koji dokazuje tačnost njihove izjave.

"Index.hr" primećuje da je napadom na SRF, Grabar Kitarović Hrvatskoj priuštila, kako navode, još jedan međunarodni skandal svojim napadom na tu švajcarsku televiziju i strane medije.

- Nalazimo se u bizarnoj situaciji u kojoj javna televizija jedne evropske države mora sastavljati stav o napadima hrvatske predsednice, čime ona takvim postupanjem de facto pokušava da se izvuče iz skandala koji je sama zakuvala - navodi se.

Još opasnije je, kažu, što Kolinda svojim izjavama zapravo ugrožava slobodu medija.

- Ona insinuira da mediji koji profesionalno obavljaju svoj posao imaju nekakvu antihrvatsku agendu, te da SRF-u zamera baš to što se ponašaju novinarski profesionalno, pa su doveli do razotkrivanja njene muljaže u vezi hrvatske politike prema migrantima  - navodi portal.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA