≫ 

Hrvati daju milionsku odštetu u slučaju sudara s divljom životinjom

Unazad godinu i po dana na hrvatskim putevima su se dogodile 1.152 saobraćajne nesreće zbog naleta vozila na životinju

  • 13
Divljač životinje znak na putu Foto: Pixabay

Ako vozač naleti na životinju i ošteti auto, od osiguranja koje ide preko Hrvatskog lovačkog saveza može da dobije odštetu do 100.000 kuna (oko 1.600.000 dinara). Ako u nesreći ima poginulih ili teško povređenih, odšteta je do 1,5 milijuna kuna (22,500.000 dinara), navodi se iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede.

Unazad godinu i po dana na hrvatskim putevima su se dogodile 1.152 saobraćajne nesreće zbog naleta vozila na životinju. Samo u ovoj godini na području Policijske uprave požeško-slavonske bilo je 110 saobraćajnih nesreća sa životinjama, u kojima je nastala materijalna šteta od 376.000 kuna (5.640.000 dinara).

Pred automobile u Slavoniji je u čak 92 slučaja izletela srneća divljač, ali i na drugim mestima ona najviše strada. Zimi vozači najviše naleću na srneću divljač, koja izlazi na puteve i liže so kojom se putevi posipaju. A so je njima prava poslastica.

Jelen na putu Najčešće stradaju srndaći, Foto: Pixabay/David Mark, 12019

- Svaki vozač mora da zna da divlje životinje nisu došle kod nas nego smo mi njihovi gosti - upozorava Bojan Marković, sekretar Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije.

Do pre godinu dana svako je lovačko društvo bilo samo odgovorno za plaćanje odštete vozačima koji su naleteli na divljač, a nisu napravili nikakav saobraćajni prekršaj. Sad postoji jedinstvena polisa osiguranja Hrvatskog lovačkog saveza. Po njoj, ako vozač nije kriv, bez obzira na to ima li kasko osiguranje ili ne, stiče pravo na odštetu.

TREBA POZVATI POLICIJU

Udari li vozač na putu divljač, i nastane materijalna šteta, treba pozvati policiju, koja će pozvati lovočuvara. Policija će obavestiti i osiguravajuće društvo. Lovočuvar će se pobrinuti za stradalu životinju, a osiguranje Lovačkog saveza vozaču isplatiti odštetu.

Pored toga, privatno kasko osiguranje ili posebno pokriće za sudar sa životinjama, vozaču može osigurati dodatnu odštetu. Ali ako je prebrzo vozio, nije poštovao upozorenja na divljač, ako je imao alkohola ili droge u krvi, odštete neće biti ni po jednoj polisi.

Ako se, primera radi, životinja udari, moguće je dobiti odštetu, a ako se ona zaobiđe pa svejedno nastane šteta na vozilu, onda nema odštete.

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    21. jul 2019 | 06:25

    Srbija nema zivotinja na putu svi su u autu.

  • PECA

    21. jul 2019 | 06:45

    Njihov lovački savez ima veći budžet od naše države.

  • Sumadinac

    21. jul 2019 | 07:15

    Ja sam imao taj slucaj pre 7 godina! Tuzio sam se sa Lovackim drustvom 5. I dobio ih na hrvatskom sudu... Umesto da mi plate stetu od oko hiljadu evra bez sudjenja (racunali su nece srbin da tuzi), platili su 1800 meni sa kamatom, plus oko 1500 sudske troskove... Hocu da kazem, da ,ako je ovo istina, to je dobra vest... Samo obratite paznju na ono, ako je vozac postovao saobracajne propise... Meni su dva saobracajna vestaka radila ispitivanje, ali ja, em jesam postovao propise, em sam bio dobro pripremljen, em sam imao vrhunskog advokata iz Zagreba! On mi je odmah rekao da dobijamo slucaj 100%...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA