Hrvatska gradi skladište za nuklearni otpad na granici: BiH besna, ugroženo 230.000 ljudi

U opasnosti je reka Una i pijaća voda

  • 5

Već dve godine Hrvatska zvanično planira da gradi odlagalište nuklearnog otpada na granici s BiH. Sada hrvatski mediji pišu da je odluka definitvino donesena, a ukoliko to bude realizovano potencijalno će ugroziti 230.000 ljudi u BiH i Hrvatskoj.

Veliki broj naselja i gradova u severnom i severozapadnom delu BiH biće direktno ugrožen, a posebno Bosanski Novi, te prijedorska regija.

Prve procene ekoloških stručnjaka navode da bi deponija nuklearnog otapada na Trgovskoj gori, koja pripada opštini Dvor u Hrvatskoj ugrozilo čak 230.000 stanovnika, jer bi zagadilo reku Unu, što bi značilo i nečistu vodu za piće. Veliku štetu imali bi takođe i poljoprivrednici.

"Klix.ba" piše i da je reka Una proglašena prirodnim dobrom parkom prirode, a tu je i nacionalni park Una.

Hrvatska do 2023. godine mora da reši pitanje odlaganja nuklearnog otpada iz elektrane Kriško, a iako Slovenija predlaže da to bude lokacija Vrbina, Hrvatska ne pristaje na to.

Ranije je ministarka za prostorno uređenje u Republici Srpskoj Srebrenka Golić rekla da Trgovinska gora i okolina geološki ne odgovaraju za skladištenje te vrste otpada jer je to tlo ispresecano vodovodom koji se direktno ulivaju u reku Unu, a pre svega trusno - šesti i sedmi stepen trusnosti.

Radioaktivnost, oblak Foto - Ilustracija: Pixabay

Lokacija na kojoj Hrvatska planira deponiju nuklearnog otpada je svega 800 metara od reke Une, a kilometar od vodovoda za Bosanski Novi. Odatle vodu pije 15.00 građana.

Deponija koju planira Hrvatka jedna je od gorućih nerešenih pitanja u odnosima BiH i Hrvatske o kom u protekle dve godine nije postignut nikakav napredak u pregovorima.

Hrvatska je odlučila da počne izgradnju svog odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u Sisačko-moslavačkoj županiji, blizu granice s BiH, iako bi odluka o tome da li će Hrvatska i Slovenija otpad iz elektrane Krško odlagati u zajedničkom skladištu biti objavljena tek u septembru, saznaje hrvatski portal Ekspres.

Tu odluku objaviće hrvatski ministar energetike i zaštite okoline Tomislav Ćorić i slovenačka ministarka infrastrukture Alenka Bratušek u septembru u Ljubljani.

Slovenija već nekoliko godina planira da zajedničko skladište za nisko i srednjeradioaktivni nuklearni otpad iz elektrane Krško izgradi u Vrbini pored Krškog i zagovara ulazak Hrvatske u taj projekat.

Hrvatska i Slovenija imaju obavezu da svoj deo otpada iz nuklearke Krško, koja je zajednička, zbrinu 2023. godine.

Iako za pripremu i izgradnju odlagališta Hrvatska ima još samo četiri godine, za sada nije sačinjena čak ni studija uticaja na okolinu, pa je potpuno nejasno kako država planira da u tako kratkom roku pripremi preuzimanje nuklearnog otpada, navodi Ekspres.

Portal dodaje da nije postignut ni konsenzus s lokalnim stanovništvom i sa BiH, koji se žestoko protive dolasku otpada na Trgovsku goru.

Krško je u pogonu od 1981. godine, a radiće do 2043. godine. 

Pogledajte video: Ko hoće da se (radio)aktivno odmara u Černobilju?

(Telegraf.rs/Tanjug/Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JaTiOn

    22. jul 2019 | 11:19

    Pa Dodik je, zbog Hrvata, potego vitalni nacionalni interes za Pelješki most (izlaz BiH na otvoreno more). Šta ako sada Džaferović i Komšić odbace njegov prijedlog jer se ovo tiče RS?

  • BL

    22. jul 2019 | 12:28

    Bosanski Novi se još od 90-ih zove Novi Grad. U Republici Srpskoj ne postoji grad ili mjesto sa prefiksom bosanski.

  • RSK

    23. jul 2019 | 02:17

    Tu...zato što je većinsko srpsko stanovništvo sa obe strane granice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA