Slovenci nabavili kamere za prekršaje, a sud policiji brani da ih uključi: To je udar na privatnost

Sve je pokrenuo javni pravobranilac koji je i zatražio stav Ustavnog suda

  • 16

Policija u Sloveniji ubuduće neće smeti da snima registarske tablice vozača koji naprave prekršaj, odlučio je Ustavni sud te države.

Naime, sudije su procenile da je snimanje registarskih tablica udar na privatnost i da se time povređuje pravo na zaštitu ličnih podataka.

Sud je poništio deo Zakona o policijskim ovlašćenjima koji je omogućio uvođenje specijalnih kamera i ostalog tehničkog pribora za identifikaciju registarskih tablica.

Sve je pokrenuo javni pravobranilac koji je i zatražio stav Ustavnog suda, nakon burnih reakcija u Sloveniji zbog namere policije da kažnjava vozače nakon što prekršiocima snime registarske tablice.

Vlada je koristila argument da policijski službenici neće i ne mogu da snimaju lica i da će kamere biti korišćene samo u policijskim vozilima, a ne postavljene i na mesta uz puteve. U međuvremenu je slovenačka policija već nabavila opremu i sada je pitanje šta će biti s njom.

(Telegraf.rs/Glas Istre)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aksel

    23. jul 2019 | 07:03

    Sa pravne strane, potpuno ispravno.Jer, policiji je mesto na putevima i pored puteva, a ne da kamere rade posao za koji su oni plaćeni.

  • hogar

    23. jul 2019 | 07:20

    to je zemlja gde se postuje zakon i privatnost a ne ko u Srbiji gde se nista ne postuje........ narode sad vidis sta je prava i organizovana sredjena zemlja..... Srbina dzungla

  • Nikolas

    23. jul 2019 | 08:17

    PRVO SVUGDE KAMERE A ONDA DOLAZI CIPOVANJE NARODA -DA SE ZNA GDE JE STOKA -ETO TO JE ZAPADNA ,DEMOKRATIJA,!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA