Da li je Hrvatska zaista sigurna destinacija za strance? Poslednji incidenti zabrinjavaju

"Sigurnost je jedan od brendova hrvatskog turizma", tvrdi ministar u vladi ove zemlje...

  • 14
Hrvatska Zagreb pljačka policija lopov

Foto: Wikipedia/Orlovic, Profimedia

Hrvatska se u svetu poslednjih godina percipira kao sigurna destinacija za odmor, međutim, u poslednjih nedelju dana dogodili su se napadi u kojima je stradalo četvoro stranih turista, od kojih je jedan, nažalost, i preminuo od zadobijenih povreda.

Reč je o nemačkom turisti kojeg je ubio 32-godišnji Zagrepčanin Edo Sedić u Puli.

Nemac je Sediću uputio kompliment, što je ovaj shvatio kao uvredu i ubo ga nožem u prsa, a od zadobijenih povreda Nemac je preminuo.

Dva dana nakon toga, u noći između četvrtka i petka, u splitskom noćnom klubu na Bačvicama muškarac je nožem izbo četvoro ljudi.

Tada je teško povređen pripadnik interventne policije, a među lakše povređenima je i 23-godišnji državljanin Australije.

Potom je u petak rano ujutro u Bolu na Braču nepoznati muškarac s leđa prišao 47-godišnjoj državljanki Rusije koju je fizički napao i s vrata joj pokidao ogrlicu, nakon čega je pobegao. Ruskinji su utvrđene lakše telesne povrede. Policija i dalje traga za drskim lopovom.

Poslednji u nizu napada zbio se u ponedeljak ujutro na splitskoj plaži Bačvice gde je napadnut 31-godišnji Francuz. On se kupao s prijateljem i pritom je primetio kako nepoznati muškarac kopa po njihovim stvarima.

U nameri da pokuša da spreči krađu, 31-godišnji strani gost izašao je iz mora, a nepoznati lopov zabio mu je nož u prsa. Francuz je završio u Hitnoj, lopov je uspeo da ukrade novčanik, a policija ga i dalje traži.

Krk Hrvatska

Krk, foto: pixabay.com

Dr. sc. Ivica Rubil i dr. sc. Vedran Recher sa zagrebačkog Ekonomskog instituta nedavno su objavili istraživanje o rastu kriminala u Hrvatskoj, a podatke su prikupili od MUP-a za razdoblje od 1998. do 2016. U razgovoru za Index Ivica Rubil rekao je da su se oni orijentisali isključivo na kriminalna dela poput krađa i pljački po kućama, apartmanima i na plažama tokom sezone.

- Zaključak istraživanja je da na jedan posto porasta turizma (uzeli smo broj dolazaka turista) kriminal raste za 0,3 posto. Turisti su oduvek meta. Kriminalne aktivnosti umanjuju turističku atraktivnost zemlje u kojoj se povećava broj pljački i to može postati barijera daljnjem rastu - rekao je Rubil za Index.

Iskusni kriminalista i bivši policijski načelnik Željko Cvrtila rekao je da se incidenti događaju uvek tamo gde ima mnogo ljudi, pogotovo pri konzumaciji alkohola i droga.

Problem je, kaže, što nema dovoljno policijskih patrola. Iako Hrvatska, navodi, danas prednjači u EU po broju policajaca u odnosu na stanovništvo, njih nema dovoljno na terenu.

Upozorio je kako je veliki problem nedostatka policajaca na Jadranu što domaći ljudi, kaže, ne žele da budu policajci jer bolje zarade kao konobari u sezoni.

Inače, MUP je lane prvi put osnovao Stožer za sprovođenje mera sigurnosti u turističkoj sezoni. Inače, ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović je prilikom ovogodišnjeg otvaranja Stožera rekao da je već prve godine opravdao svoje postojanje dobrim rezultatima rada i odličnom međuinstitucionalnom i međunarodnom policijskom saradnjom.

- Sigurnost je jedan od brendova hrvatskog turizma i mi činimo sve kako bismo taj standard koji smo postigli u ovom delu ne samo zadržali nego ga i unapređivali, jer kao što ste videli i ovde, u Nacionalnom pomorskom centru, napredujemo iz godine u godinu. Naša slika svega onog što se događa na moru i obali je sve jasnija, sve je bolja. Sigurni smo da će svi koji u ovom poslu učestvuju dati svoj maksimum kako bi efikasno ispunili ono što je svima nama ovde primarni zadatak - rekao je nedavno ministar Božinović.

Koliko je Hrvatska sigurna, vidimo po sve učestalijim napadima, kako na strane turiste tako i na stanovnike naše zemlje, sumira Index.

(Telegraf.rs/Index)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    24. jul 2019 | 09:29

    ZA MENE JE U HRVATSKOJ SIGURNO-IDEM NA LETOVANJE SA FAMILIJOM U GRCKU!!

  • Mix

    24. jul 2019 | 08:59

    Meni su ispred apartmana u Vodicama klinci pustali Tompsonove pesme zbog Bg tabli i iedan motorista mi je pokazao srednji prst. Nista specijalno :)

  • Semajlirane_pufne

    24. jul 2019 | 08:51

    Evropska unija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA