≫ 

Telo poginulog Josipa dopremljeno u Zagreb, poznato stanje i ostalih povređenih Hrvata u Avganistanu

U samoubilačkom terorističkom napadu u Kabulu život je izgubio hrvatski član NATO misije Josip Briški, a još dvojica hrvatskih vojnika su teško ranjena

  • 29
josip briški, telo, aerodrom, zagreb Printscreen: Morh.hr

Na zagrebački aerodrom avionom NATO u petak ujutro stigao je kovčeg sa telom poginulog hrvatskog vojnika Josipom Briškog (27), koji je dočekan uz najviše vojne i državne počasti. Odmah potom održana je komemoracija.

Na zagrebački aerodrom u ranim jutarnjim satima sleteo je američki transportni avion C-17 kojim je u Hrvatsku prevezen preminuli hrvatski vojnik, koji je poginuo u terorističkom samoubilačkom napadu u Kabulu.

Američki avion u noćnim satima poleteo je iz Bagrama u Avganistanu, a ispratio ga je zapovednik NATO-ove misije "Resolute Support" general Ostin Skot Miler, čime je stradalom hrvatskom vojniku iskazana najveća počast, saopšteno je iz MORH-a.

RANJENI HRVATSKI VOJNICI DOBRO SE OPORAVLJAJU

Glavni savetnik za zdravstvo načelnika Glavnog stožera, brigadni general Boris Zdilar, izvestio je da se obojica preživelih vojnika koji su ranjeni u Avganistanu u trenutku dok je Josip Briški izgubio život, dobro oporavljaju.

Hrvatski vojnici Avganistan Vozilo u kom se nalazio poginuli Briški i dvojica povređenih hrvatskih vojnika; Foto: morh.hr

- Stanje nije bitno promenjeno od juče. Teže ranjenom vojniku koji ima frakturu natkolenične kosti izvršena je najpre stabilizacija, a potom i fiksacija koštanih elemenata. Na drugoj nozi je bila komplikacija od tzv. blast povrede koja se naziva kompartment sindrom. Pritom je načinjena dekompresija kako bi se oslobodile krvne žile, a kako ne bi došlo do loše cirkulacije ekstremiteta - rekao je Zdilar.

Pritom je dodao da će teže ranjeni vojnik biti operisan u Avganistanu, te kako njegove povrede neće otežati oporavak.

Drugi vojnik, koji ima povredu ruke, spreman je za transport, te se čeka najpogodnije vreme za njegov dolazak u Hrvatsku, rekao je Zdilar.

Uz to, Zdilar je kazao kako je ostalim pripadnicima kontingenta Hrvatske vojske u Avganistanu na raspolaganju psihološka pomoć.

- Oni su dobro i spremni su za izvršavanje redovnih zadataka - zaključio je.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mako

    26. jul 2019 | 15:59

    Što su tražili, to su dobili ,Europa i Nato . Sada uživajte u '' neovisnosti '' .

  • SERGIJE

    26. jul 2019 | 15:50

    I kako sad porodici objasniti zašto je dao život taj mladić i kakve je to interese NDH branio tako daleko. Žalost. Nadam se da Srbija i Republika Srpska NIKAD ni na prevaru neće u taj sotonski savez

  • mile

    26. jul 2019 | 17:37

    ŠTA MI IMAMO SA NJIHOVOM VOJSKOM ? KOGA OVO ZANIMA ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA