≫ 

Kolindina čestitka na dan kada su Srbi proterani: "Hrvatska je pobedom u Oluji dosanjala svoj san"

- Drage Hrvatice i Hrvati i svi hrvatski državljani širom domovine i sveta, od srca vam čestitam Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja! - napisala je predsednica

Predsednica Kolinda Grabar Kitrović čestitala je danas građanima Dan pobede i domovinske zahvalnosti, kao i 24 godine od vojno-policijske akcije Oluja, kada je iz Hrvatske, u najvećem egzodusu od Drugog svetskog rata, proterano oko 250.000 krajiških Srba, dok je oko 2.000 njih ubijeno ili nestalo.

Obraćajući se svim građanima u zemlji i dijaspori, Grabar Kitarović je navela da je "pobedom u Oluji Hrvatska dosanjala svoj istorijski san slobode i nezavisnosti i postala punopravna članica međunarodne zajednice".

Takođe, pozvala je građane da “lijepu domovinu” izgrađuju u zajedništvu, solidarnosti i poštovanju jednih prema drugima, da bi, kako je navela, iz dana u dan bila naprednija i pravednija, onakva kakvom su je sanjali prethodni naraštaji i kakvom su je želeli hrvatski branitelji”.

- Drage Hrvatice i Hrvati i svi hrvatski državljani širom domovine i sveta, od srca vam čestitam Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja! - napisala je predsednica, preneli su hrvatski mediji.

Andrej Plenković Foto: Tanjug/HINA/Mario Strmotic

PLENKOVIĆ: OLUJA - VELIČANSTVENA AKCIJA ZA PONOS

Hrvatski premijer Andrej Plenković je, uz čestitke građanima poručio, da ta zemlja “s ponosom obeležava 24. godišnjicu veličanstvene vojno-policijske operacije Oluja”.

- Tog je 5. avgusta 1995. u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske vraćen najveći deo okupiranih hrvatskih teritorija, što je donelo slobodu i mir domovini -naveo je Plenković, prenela je HINA.

Ističući da je uz “državničku mudrost” prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđana, požrtvovnost i hrabrost hrvatskih branitelja, umeće zapovednika Hrvatske vojske i policije i , slogu hrvatskog naroda “za samo četiri dana oslobođen najveći deo okupiranih područja Hrvatske”.

Grad Knin, naveo je Plenković, jedno od središta hrvatske državnosti, vraćen je u ustavni poredak suverene, samostalne i međunarodno priznate Hrvatske, a omogućen je i prekid opsade Bihaća, kao i oslobađanje velikog dela Bosne i Hercegovine.

- Zahvaljujući Oluji hrvatsko je rukovodstvo, uz pomoć Ujedinjenih nacija, obezbedilo mirnu reintegraciju Vukovara i celog hrvatskog Podunavlja, čime je 1998. konačno ostvarena celovitost hrvatske državne teritorije Hiljade prognanih vratili su se svojim domovima, a trajni je mir omogućio postupnu obnovu, revitalizaciju i izgradnju zemlje - naveo je hrvatski premijer.

Istakao je i da danas u uređenoj Hrvatskoj, koja će u prvoj polovini 2020. godine predsedavati Evropskom unijom, kako je naveo, s ponosom i posebnim pijetetom prisećaju se svakoga života i svake žrtve “utkane za slobodu Hrvatske koji su trajni podsetnik i putokaz u izgradnji još uređenijeg i naprednijeg društva”.

VIDEO: Kako je "Oluja" promenila Knin?

(Telegraf.rs/ Tanjug/ Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • From Tavankut

    4. avgust 2019 | 13:41

    Pozdrav Hrvatskoj iz Vojvodine. I neka svako poštuje zemlju u kojoj živi, a ne zaboravi svoje poreklo.

  • goran...

    4. avgust 2019 | 13:48

    genocidan narod bez svoje istorije i genocidna tvorevina koju im je zapad napravio...

  • Nikolas

    4. avgust 2019 | 13:42

    NASI ZAPADNI PRIJATELJI SU STVORILI CISTU KATOLICKU NDH I NAGRADILI IH ULASKOM U EU U KOJOJ JE MOTOR NEMACKA!!!!!! ALI I PORED SVEGA NASI POLITICARI EU FANATICI OSTAJU NA EU PUTU NESTANKA SRBIJE I SRBA-SRECNO!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA