≫ 

Sezonski radnici se misteriozno razboleli na Hvaru: Imaju dijareju, povraćaju, jedna osoba u bolnici

Iako zvanično nije utvrđen razlog ovakvih simptoma, sumnja se na trovanje hranom

  • 4

Veliki broj sezonskih radnika "Sunčanog Hvara", najveće hotelske firme na ovom hrvatskom ostrvu, iznenada se razbolelo, a simptomi su im gotovo identični. Oni su bili smešteni u hotelima "Bodul" i "Galeb", prenosi Slobodna Dalmacija.

Mnogi su posumnjali u trovanje hranom, a jedna pacijentkinja je navodno završila na bolničkom lečenju.

- U utorak ujutro dobili smo informaciju od radnika Hitne medicinske pomoći u Hvaru o grupisanju pacijenata sa simptomima povraćanja, proliva i grčevima u stomaku. Oni su se, s obzirom na produženi vikend, na Hitnoj medicinskoj pomoći počeli javljati u nedelju, 4. avgusta. Toj službi se javilo ukupno 12 osoba, te još njih šest u utorak, u jutarnjoj smeni lekaru primarne zdravstvene zaštite. Možemo da potvrdimo i to da su svi pacijenti sezonski radnici "Sunčanog Hvara", te da su smešteni u hotelima "Bodul" i "Galeb" - kazala je dr Linda Mihojević, spec. epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo.

Trenutni kapacitet u navedenim hotelima je oko 500 ljudi, a srećna je okolnost da u njima nisu smešteni turisti. Uglavnom, epidemiolozi u saradnji sa sanitarnom inspekcijom vrše nadzor nad obolelima, ostalim radnicima i objektima. Međutim, dr Mihojević dodaje da je pojava još u obradi i zato ne mogu govoriti o sigurnom izvoru zaraze, više informacija će imati nakon obavljenih analiza.

Iz hotelske firme sa velikim renomeom kažu da se većina smeštenih turista hrani u hotelu "Bodul", a da su se zdravstvene tegobe javile kod malog broja ljudi.

- Naša kompanija zapošljava više od 500 sezonskih radnika, od kojih je većina smeštena i koristi usluge prehrane u hotelu "Bodul". Od navedenog broja samo kod manjeg broja radnika pojavili su se zdravstveni problemi. Takođe, sve osobe koje su imale navedene tegobe nisu konzumirale hranu isključivo u spomenutom hotelu. Naravno, možemo dodati i to da kontinuirano sarađujemo s nadležnim zdravstvenim službama, te će se tek njihovim nalazom utvrditi radi li se o virozi ili o nekom drugom uzroku – rekla je Marzia Marti iz "Sunčanog Hvara".

A viroze poslednjih dana zaista ima na ostrvu, pa je to jedan od potencijalnih uzroka. Radnici koji su zatražili medicinsku pomoć uglavnom nisu imali temperaturu, a pacijentkinja koja je završila na bolničkom lečenju, istovremeno je patila od druge bolesti, pa je zbog toga bilo potrebno da je zbrinu baš na takav način.

(Telegraf.rs/Slobodna Dalmacija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoo Cuvar

    7. avgust 2019 | 15:40

    Šteta je baciti... To su ostatci hrane u ovim hotelima koje nisu pojeli gosti pa onda da se ne bi bacalo jer šteta je dajte to sezonskim radnicima iz Srbije... Nema tu virusne bolesti, samo trovanje...

  • DARKO 100%

    7. avgust 2019 | 14:57

    Kako to protumaciti samo sezonski radnici ,da su to bas ciljana grupa nekog virusa,onda je to virus napravljen sa namerom da odagna sezonske radnike jer ocigledno da virusu smeta njihovo prisustvo jos pogotovu ako se cuje BRE😉

  • Salamander

    7. avgust 2019 | 16:00

    To se meni u ustasiji nece desiti ni kafu kod njih ne popijem

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA