≫ 

Doneta presuda: "Za dom spremni" kažnjiv je u "Čavoglavama", ali Tompson je pomilovan

Zbog ustaškog pokliča iz nacističkog perioda "za dom spremni" na početku pesme "Bojna Čavoglave", kažnjen je pevač Mario Roso, ali ne i "originalni" izvođač Marko Perković Tomspon

  • 3

Konačno je doneta pravosnažna presuda o kazni nekome ko je uzviknuo "Za dom spremni" izvodeći pesmu "Bojna Čavoglave". Taj poklič se nalazi na početku pesme koja poziva na mržnju i netrpeljivost prema Srbima, a u presudi koju je doneo Visoki prekršajni sud, stoji da je pozdrav "Za dom" i "Za dom spremni" korišćen i kao zvanični pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizuje mržnju prema ljudima različite rase, verskog i etničkog identiteta, piše Jutarnji list.

- Bez obzira na žalbene navode da je otpevao pesmu na način kako je ista objavljena u izvornom tekstu pesme "Bojna Čavoglave" i koja je objavljena u Službi zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva kompozitora, okrivljenik je mogao i trebalo da bude svestan mogućeg negativnog uticaja izvikivanja ovog izraza i trebalo je da se suzdrži od takvog ponašanja - stoji u obrazloženju presude Visokog prekršajnog suda koju potpisuje predsednik tročlanog sudskog veća Siniša Senjanović.

"Činjenica da je navedeni pozdrav deo autorskog umetničkog dela", stoji dalje u presudi, "ne menja činjenicu da simbolizuje mržnju prema ljudima drugačije verske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije kao i potcenjivanje žrtava zločina protiv čovečnosti, te da je protivan odredbi članka 39 Ustava RH koji zabranjuje svako pozivanje ili podsticanje na nacionalnu, rasnu ili versku mržnju, ili bilo koji oblik nesnošljivosti. Opisano ponašanje svakako doprinosi stvaranju atmosfere u kojoj se utiče na javni red i mir na način da se ohrabruje druge na izražavanje mržnje i na nasilje, odnosno stvara latentna opasnost, nelagoda i uznemirenost kod osoba koje ne spadaju u većinsku etničku ili versku grupu".

Međutim, spomenutom pravosnažnom presudom, koju je Visoki prekršajni sud doneo 13. juna ove godine, te je prvostepenom sudu uručio 17. jula, nije kažnjen izvorni izvođač i autor “Bojne Čavoglave” Marko Perković Tompson, nego lokalni pevač iz Makarske Mario Roso koji je Tompsonovu pesmu s pripadajućim pozdravom izveo na jednom od trgova u Makarskoj prilikom obeležavanja 20. godišnjice akcije "Oluja".

Knin, Marko Perković Tompson Jasno iskazivanje ustaških simbola: Detalj sa jednog koncerta Tompsona u Kninu; Foto: Tanjug/HINA / Mario STRMOTIC

TUŽIO LOKALNE NOVINE

Za pesmu i poklič šira je javnost saznala zahvaljujući lokalnom listu "Makarska kronika" koji je u avgustu 2015. o tome izvestio, a prozvani pevač Mario Roso, inače osnivač i vokal lokalnog "Roso" benda koji peva po lokalnim feštama i ribarskim noćima, odmah je podigao tužbu protiv novinarke i spomenutog lokalnog lista. Roso je čak na lokalnim portalima tim povodom objavio i saopštenje u kojem je utvrdio da nije uradio ništa drugo do otpevao izvorni tekst "Bojne Čavoglave" onako kako je on registrovan u Hrvatskom društvu kompozitora.

Nakon objave u "Makarskoj hronici" prekršajni progon protiv Rose nije pokrenula policija, nego Opštinsko državno tužilaštvo, a Prekršajni sud u Splitu - Stalna služba u Markarskoj Rosu je godinu dana posle proglasila krivim i osudila na novčanu kaznu. Slučaj je dospeo na Visoki prekršajni sud zahvaljujući tome što se Roso žalio na osuđujuću presudu.

UMESTO ZATVORA, NOVČANA KAZNA

Visoki prekršajni sud odbio je njegovu žalbu kao neosnovanu i potvrdio prvostepenu presudu kojom je Roso kažnjen na novčanu kaznu od 765 kuna (90.000 dinara) i plaćanje sudskih troškova u iznosu od 200 kuna (23.000 dinara). Za ovaj se prekršaj mogla izreći i kazna od 30 dana zatvora, ali se sud odlučio za blažu, novčanu kaznu.

Knin, Marko Perković Tompson Hoće li sud na ostati dosledan i na isti način kazniti i Tompsona? Foto: Tanjug/HINA /Mario STRMOTIC

Tako je zahvaljujući žalbi nezadovoljnog pevača Rose Visoki prekršajni sud koji je zadužen za ujednačavanje prekršajne sudske prakse prvi put dobio priliku da se izjasni o pokliču na početku Tompsonove pesme "Bojna Čavoglave" i da donese pravosnažnu presudu.

ZAŠTO TOMPSON NIJE KAŽNJEN?

Podsetimo, istog avgusta kad i Roso u Makarskoj, "Bojnu Čavoglave" s pripadajućim pokličem na glavnom trgu u Kninu izveo je i Marko Perković Tompson, ali ga je Prekršajni sud u Kninu, skoro tri godine posle, u maju 2018. oslobodio prekršajne odgovornosti. Na tu presudu uložena je žalba, a Visoki prekršajni sud o njoj još nije doneo presudu.

S obzirom na to da je taj sud o pozdravu na početku "Bojne Čavoglave" zauzeo jasan stav u slučaju izvođača Marija Rose, biće zanimljivo videti hoće li ostati dosledan i u slučaju Perkovićevog usklika na koncertu održanog iste godine u Kninu.

Iako je pravosnažna presuda u slučaju Roso uručena strankama još u julu ove godine, Visoki upravni sud još je nije i javno objavio. Da je presuda objavljena u trenutku kad je uručena strankama, PU splitsko-dalmatinska ne bi mogla da tvrdi da ove godine neće podnositi krivične prijave protiv Tompsona zbog uzvikivanja ustaškog pokliča na početku pesme "Bojna Čavoglave" jer ne postoje pravomoćne presude iz kojih proizlazi da je to kažnjivo.

VIDEO: Ustaški pokliči na koncertu Marka Perkovića Tompsona tokom proslave Oluje

(Telegraf.rs/Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA