≫ 

Srpski jezik i kultura postao izborni predmet u osnovim školama u Severnoj Makedoniji

Srpskoj zajednici vraćeno prethodno stečeno pravo kojim su, pored redovnog prava na obrazovanje na maternjem jeziku, imali i pravo na fakultativno izučavanje srpskog jezika, kao izbornog predmeta, koje je ukinuto školske 2007/2008. godine.

  • 5
Srpski jezik u Makedoniji Foto ilustracija: Telegraf/Pixabay

U predstojećoj školskoj 2019/2020. godini Srpski jezik i kultura kao izborni predmet uveden je u nastavni program osnovnog obrazovanja devetoletki Republike Severne Makedonije pored redovnog obrazovanja na srpskom jeziku u preostale tri osnovne škole - u Starom Nagoričanu, Tabanovcu i Kučevištu, pišu "Novosti" pozivajući se na izvore iz resornog Ministarstva za obrazovanje i nauku (MON) u Skoplju.

U cilju unapređenja nastave pripadnika srpske i turske zajednice u RSM, po inicijativi Uprave za razvoj i unapređenje obrazovanja na jezicima zajednica MON, na zahtev roditelja, početkom ove godine analizirana su i sprovedena određena sagledavanja u odnosu uvođenja predmeta jezik i kultura zajednica, konkretno, u delu izbornih predmeta za uvođenje predmeta jezik i kultura Turaka i jezik i kultura Srba.

Kako je precizirano u aktu MON-a „u interesu pripadnika zajednica, Biro za razvoj obrazovanja, izvršio je izmene i dopune nastavnog plana devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja u delu izbornih predmeta, za uvođenje Jezika i kulture Turaka i Jezika i kulture Srba. Tako su pomenuti predmeti uvedeni u program izbornih predmeta osnovnog obrazovanje Republike Severne Makedonije u školskoj 2019/2020. godini.

Time je srpskoj zajednici u Severnoj Makedoniji vraćeno prethodno stečeno pravo kojim su, pored redovnog zakonom zagarantovanog prava na obrazovanje na maternjem jeziku, imali i pravo na fakultativno izučavanje srpskog jezika, kao izbornog predmeta, koje su prošle vlasti ukinule školske 2007/2008. godine.

Učionica Srpski jezik će biti izborni predmet u makedonskim osnovnim školama; Foto: Pixabay/Wokandapix

- U redovnom procesu osnovnog obrazovanja u RSM, u odeljenjima sa nastavom na maternjem srpskom jeziku minule školske godine učilo je 170 osnovaca u tri devetoletke sa područnim školama - "Svetozar Marković" u Starom Nagoričanu, "Braća Ribar" u selu Tabanovce na severu zemlje i "Sveti Kiril i Metodij" u Kučevištu na Skopskoj Crnoj Gori. Osnovno devetogodišnje obrazovanje u redovnom nastavnom procesu na makedonskom jeziku u Severnoj Makedoniji, pak, kako je potvrđeno, sticalo je i 1.445 učenika koji su se izjasnili kao Srbi.

U zavisnosti od ishoda izjašnjavanja roditelja u anketama koje se sprovode u svim opštinama u RSM znaće se i početni odziv osnovaca za izučavanje izbornog predmeta Srpski jezik i kultura u školama gde nema redovne nastave na srpskom jeziku, potvrđeno je iz Uprave za razvoj obrazovanja na jezicima zajednica MON-a.

U Skoplju nema nijedne devetoletke gde se nastava u redovnom obrazovnom procesu izvodi na srpskom jeziku. Novina MON-a za mogućnost obrazovanja preko izbornog predmeta Srpski jezik u kultura, proverava se odzivom na ankete koje su u toku u svim lokalnim samoupravama. Uputan primer je skopska opština Centar.

U sedam osnovnih škola ove skopske opštine, kako je potvrđeno, izborni predmet za treći razred, iduće školske godine, uvodi se izučavanje jezika manjih etničkih zajednica u zemlji.

PLOD INICIJATIVE

Izborni predmet Srpski jezik i kultura u program nastave za osnovno obrazovanje u svim devetoletkama Severnoj Makedoniji, uvršten je na inicijativu Uprave za razvoj i unapređenje obrazovanja na jezicima zajednica MON-a na osnovama peticija roditelja iz raznih sredina zemlje, od Josifova na jugu pa sve do glavnog grada Skoplja.

Mogućnost izučavanja srpskog jezika i kulture, kao izbornog predmeta, počev od trećeg razreda, u posebnim odeljenjima, od sledeće školske godine, praktično se vraća posle 12 godina, posle ukidana tog prava od prethodne vlasti, na fakultazivno izučavanje maternjeg jezika srpske zajednice.

VIDEO: Srpski komentatori najveće zvezde dočeka rukometaša Vardara

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🇷🇸

    14. avgust 2019 | 17:31

    U selu Jabuka kod Pančeva severni makedonci su uvek imali pravo na izborni jezik severno makedonski i nastava se uvek izvodila na severno makedonskom. Mi Srbi za razliku od severnih makedonaca nismo zabranilo u Srbiji da se nastava đacima izvodi na njihovom severno makedonskom. Namerno pišem malim slovima severna makedonija.

  • 534

    14. avgust 2019 | 18:38

    Da mozga imaju ovi južni srbi koji sebe svakih 20 godina nazivaju drugim imenom bi se vratili u dedovinu. Dok ne bude prekasno.

  • Milenko

    14. avgust 2019 | 17:51

    A Albanski drugi maternji!? :D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA