≫ 

Profesori šokirani neznanjem hrvatskih studenata: Ne znaju šta je socijalizam, ni sistem SFRJ

Naravno, od studenata se očekivalo da znaju da je "Domovinski rat" bio oslobođenje Hrvatske

  • 5

Prilično sam razočaran jer 30 odsto studenata nema elementarna znanja o političkom sastavu u bivšoj SFRJ, što je poražavajući podatak o esencijalnim znanjima iz novije nacionalne istorije, komentar je dr. Miljenka Brekala, profesora iz Hrvatske.

Profesor Brekalo je na Institutu društvenih nauka “Ivo Pilar” sproveo istraživanje među studentima na sedam od ukupno 17 odeljenja Univerziteta Josipa Jurja Štrosmajera u Osijeku, a tema je bila novija hrvatska istorija.

Osnovni je cilj istraživanja bio da se dođe do kvalitativnih saznanja o esencijalnim znanjima studentske populacije o društveno-političkom uređenju SFRJ, velikosrpskoj ideji na prostoru SFRJ odnosno Republike Hrvatske, uzrocima Domovinskog rata, ulozi JNA i nastanku Republike Hrvatske.

Ukupno je u istraživanju učestvovao 1.091 student, koji su odgovarali na anketu koja je imala 30 grupa pitanja, a svaka je grupa imala šest potpitanja. Sudeći prema Brekalovim reakcijama, rezultati su sve samo ne dobri. Odgovori su indikativni jer svedoče da studenti prilično slabo poznaju noviju hrvatsku istoriju.

HDZ u SFRJ

Tako je od ukupnog broja anketiranih studenata, njih 764 ispravno odgovorilo da je u SFRJ vladao jednopartijski sastav na čelu sa Savezom komunista Jugoslavije, odnosno republičkim organizacijama te partije.

Bez odgovora na to pitanje bila su dva studenta, 114 ih je odgovorilo da je na političkoj sceni bio demokratski pluralizam, 22 studenta dala su odgovor demokratski rojalizam, a 76 ih je odgovorilo da je vladao monarhistički totalitarizam.

Drugim rečima, čak 30 odsto današnjih 20-godišnjaka nije upoznato s temeljnim podatkom - da je socijalistički sastav bio jednopartijski.

Kada se radi o agresiji na Hrvatsku, studenti su nedvosmisleno u anketi naveli da su "Domovinski rat počele srpske paravojne formacije kojima je logistički i ljudstvom potpomogla JNA".

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA