≫ 

Detalji trovanja u Hrvatskoj: Kucali su na vrata kabina broda, ali svi su spavali omamljeni gasom

Devojčica i dečak su i dalje životno ugroženi, dok je stanje troje odraslih bolje

  • 0

"Gde su svi? Kako to da još niko nije ustao?", pitali su se Franko i Patricija, jedan od tri bračna para na jedrenjaku "Atlantia", kad su u utorak ujutro ustali i izašli iz kabine. Nisu navikli da im prijatelji dugo spavaju. A pogotovo to nisu očekivali od dvoje dece koji bi u to vreme već skakali u more. Pitali su posadu - njih četvoro - ovi su odmahnuli glavom. Niko još nije izašao iz kabina. Čudno, jako čudno. Svi su pre njih krenuli na spavanje, pola sata nakon ponoći, dok su oni ostali još na palubi do dva, razgovarajući i uživajući u toploj hvarskoj noći.

Pokucali su na jedna vrata. Iz kabine 57-godišnjeg Eugenija Vincija i njegove partnerke Manuele nije bilo odgovora. Krenuli su dalje po desnoj strani broda. Kucali na vrata kabine s decom. Ništa. Kucali na vrata drugog para, Bruna Mankuza i njegove supruge. Muk. Sad ih je već uhvatila panika. Kucanje se pretvorilo u lupanje šakama. Kad su na silu ušli u kabine, u svima ih je dočekao isti prizor - svi su duboko spavali. Nedostajao je samo Eugenio - provirili su u kupatilo i našli ga kako leži mrtav. Bacili su se na usnule, vukli, galamili, pokušavajući da ih probude. Jedva im je uspelo.

Hrvatska ambulantna kola, hitna pomoć Otrovani su hitno prevezeni u bolnicu, Foto: Profimedia

Nešto nakon ponoći vratili su se na brod, dva su para i deca odmah otišli na spavanje, a treći par je ostao na palubi. Patricija i Franko i posada - svi čije su kabine bile na levoj strani broda - nisu imali simptoma. Već su pozvali lekara i policiju i deca su hitno helikopterom prevezena u Split.

Posumnjalo se da su otrovani nekim plinom koji je dolazio iz sistema za klimatizaciju. Stigla je i potvrda da je obdukcija tela muškarca koji je preminuo pokazala da je krivac ugljen monoksid, gas bez mirisa i boje, tihi ubica.

U splitskom KBC-u su otkrili kako su najverovatnije udisali ugljen monoksid.

DECA I DALJE ŽIVOTNO UGROŽENA

– Devojčica i dečak su i dalje životno ugroženi. Stabilniji su danas nego što su bili juče. Prema prispelim laboratorijskim nalazima povišen je nivo karboksihemoglobina, što može biti posledica udisanja ugljen monoksida – rekla je doktorka Branka Polić.

Što se tiče ostalih troje pacijenata zbrinutih na Klinici za infektologiju, o njihovom je stanju govorio dr Krešimir Dolić.

Majka je imala najtežu kliničku sliku, njeno stanje je bolje, ali to je daleko od dobrog. Ovo drugo dvoje, bolje su - rekao je dr Dolić.

Lekari su još jednom demantovali da se radilo o trovanju hranom.

Predmet policijske istrage i uviđaja biće brod "Atlantia". Pregleda se sistem klimatizacije, motor, odnosno svi vitalni delovi broda koji bi se mogli dovesti u vezu s navodnim trovanjem ugljen monoksidom ili nekim drugim gasovima. Pozlilo je i dvojici policajaca koji su tokom noći čuvali brod. Oni su pregledani u DZ Hvar i pušteni kućama.

VIDEO Spas u zadnji čas: Vatrogasci povratili u život mace koje su se nagutale dima

(Telegraf.rs / Izvor: Večernji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA