Brod na kom su se otrovali Italijani nije smeo da se nađe na moru, popravke izvedene bez saglasnosti

Vlasnici na svoju ruku u plovilo ugradili sporni agregat

  • 2

Brod Atlantia, na kojem su ranije ove sedmice kod Hvara stradali italijanski turisti, nije ni smeo da se nađe na moru s obzirom na to da su neke prepravke na plovilu izvedene bez saglasnosti Hrvatskog registra brodova (HRB), tehničke ustanove ovlašćene za pregled tog prevoznog sredstva.

Zagrebačkom Jutarnjem listu je iz HRB potvrđeno da su vlasnici na svoju ruku u plovilo ugradili sporni agregat, koji uopšte nije bio predviđen za brodove.

Atlantia je, kažu, imala potrebne dozvole, one su bile izdate za stanje plovila, ali pre "intervencije", a ugradnjom bilo kojeg bitnog dela sve dozvole automatski se stavljaju izvan snage.

- Ako se na plovilu neovlašćeno ugradi bitna oprema a da se o tome ne obavesti ili Ministarstvo ili HRB, plovidbene isprave automatski gube valjanost - rekao je za Jutarnji pomoćnik direktora HRB-a Andro Viđak.

Prema tom zagrebačkom dnevniku, vlasnik i kapetan ugradili su u jedrenjak Fordov agregat koji košta 5000 kuna i koji nije smeo da bude ugrađen, jer je namenjen samo upotrebi na otvorenom prostoru.

Od isparenja otrovnog gasa ugljen-monoksida na brodu je umro itaijanski turista (57), dok je dvoje dece uzrasta pet i 11 godina otrovano sa teškim posledicama opasnim po njihov život.

Preostale tri osobe su imale samo glavobolju i mučninu.

Vlasnik i kapetan broda su bili privedeni, a nakon saslušanja oni su pušteni da se brane sa slobode.

Pogledajte video: U Zagrebu policija pronašla šest žrtava u jednoj kući

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • EL...

    16. avgust 2019 | 14:22

    Vlasnik 23 god . Kapetan 27 . Odakle lova za tako veliku Yahtu ? Sve mafija !?, da nisu , ne bi ugađuvali nedozvolhenu i nepropusnu “opremu” na Yahti i ubili turiste ! Ispitati ko je ugradio ? Sve ih strpati u zatvor za mučenje dece i izgubljenog života menadžera . Elita na Yahti tihih ubica ! Možda po naređenju sicilijanske mafije ! Molimo se Dragom Bogu sa brzi oporavak dece 🙏.

  • More

    16. avgust 2019 | 13:42

    I ko je kriv?Ujeo vuk magarca,jadna deca pogodila u komu.Ko zna i kako ce proci,-ljudski nemar,fujj!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA