Žena Italijana koji se otrovao i umro na Hvaru opisala šta se desilo te večeri: Iz klime je smrdelo

Manuela Fjaskonaro i njena deca otrovali su se ugljen-monoksidom na Hvaru, ali im je život spasen u splitskoj bolnici. Njen suprug preminuo je na licu mesta

  • 1
Rovinj, Zadar, Hvar Foto: Pixabay.com

Manuela Fjaskonaro, supruga sicilijanskog menadžera Eugenija Vincija (57) koji je preminuo 13. avgusta na Hvaru zbog trovanja ugljen-monokisdom na brodu, dala je izjavu pred Županijskim sudom u Splitu.

Ona je na brodu bila zajedno sa sinom i ćerkom, koji su zbog trovanja u teškom stanju završili u splitskoj bolnici, ali zahvaljujući trudu splitskih lekara i osoblja bolnice, deca su sada u dobrom stanju i prebačena su na dalje lečenje u Italiju.

Nesrećna žena kazala je da su 10. avgusta, zajedno s još četvoro prijatelja došli u Hrvatsku, te da su, nakon dolaska na brodić, u jednoj sobi bili smešteni njen suprug, ona i njihov 11-godišnji sin, dok je 15-godišnja ćerka bila u kabini ispred njihove.

Detaljno je opisala kako su protekla njihova prva dva dana krstarenja, kao i to šta su jeli u hvarskom restoranu. Ispričala je da su se odmah, po ukrcavanju na brod, požalili posadi da ne radi klima-uređaj, te da iz otvora za klimu dolazi neugodan miris. Mirisalo je kao benzin ili nafta, no posle se taj smrad promenio, bio je sličan mirisu plina. Navela je i da su oni to među sobom komentarisali, no da ne zna da li je te primedbe neko preneo posadi.

S posadom su dogovorili da klima radi četiri sata dnevno, a kako im je bilo važnije da im noću bude hladnije, kako bi mogli ugodno da spavaju, dogovorili su se da tu treću noć upale klimu kad se vrate s večere u Hvaru.

Od trenutka izlaska iz restorana do dolaska na brod prošlo je oko pola sata.

Hvar Hvar / foto: pixabay.com

- Desetak minuta nakon dolaska ćerka i ja smo otišle na spavanje. Otvorivši vrata njene kabine osetio se smrad koji je dolazio iz otvora klima-uređaja. I u našoj kabini, takođe, kad sam ušla, osetio se isti smrad. Legla sam na krevet i zaspala, a nakon nekog vremena sam osetila da mi je jako vruće i da mi fali vazduh, pa sam rekla suprugu da vidi šta je sa "klimom". On je otišao i vratio se s jednim članom posade, te je "klima" ugašena. Zaspala sam, no nakon nekog vremena sam osetila da mi se povraća. Bilo mi je jako loše, a videla sam da kraj mene na krevetu nema supruga. Zaspala sam, i opet sam se nakon nekog vremena probudila, te sam opet povratila u krevetu, a ni tada nije bilo mog supruga kraj mene - kazala je oštećena u svom iskazu.

Od četiri prozorčića u njihovoj kabini, te večeri je ona zatvorila dva, koja su bila kraj njihovog kreveta, kako bi učinak klime bio bolji, dok su dva prozorčića uz krevet njenog sina bila otvorena sve vreme.

Navela je da je nakon toga opet zaspala i probudila se tek ujutro oko 10 sati, te da se jako loše osećala. Pogledala je prema sinu koji je spavao kao da je mrtav, a u kupatilu čija su vrata bila otvorena, videla je supruga nagnutog nad kadom i na njegovim golim leđima primetila je crvene mrlje. Kad ga je dotakla nije osetila da je hladan. Izletela je iz kabine i tamo videla prijatelja i prijateljicu kojima je rekla da je njenom suprugu jako loše.

Muškarac je ušao u njihovu kabinu i ubrzo izašao rekavši da je Eugenio mrtav. Otišao je potom do kabine u kojoj su bili bivši iitalijanski senator Bruno Mankuzo i njegova supruga, te je video da se ni oni ne osećaju dobro.

U kabinu njene ćerke nije moglo da se uđe jer su vrata bila zaključana, pa je kapetan kapetan broda provalio u kabinu i izneo devojčicu zapenjenih usta na palubu. Takođe, jedna od gošći je ubrzo na palubu donela i dečaka kojem je takođe bilo u lošem stanju.

Supruga preminulog kazala je kako je jedan od gostiju dao Mankuzu i njegovoj supruzi injekcije antitoksikanta, te da je isto to hteo da da i njenoj ćerki, ali kapetan broda nije dozvolio.

- U Hvaru su nas dočekala kola Hitne pomoći, te smo deca i ja prevezeni do helikoptera, a onda i u bolnicu u Splitu - istakla je.

Zbog teškog krivičnog dela protiv opšte bezbednosti i dovođenja u opasnost života i imovine, vodi se istraga protiv 23-godišnjeg vlasnika i četiri godine starijeg kapetana broda.

(Telegraf.rs/Slobodna Dalmacija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laan

    21. avgust 2019 | 16:42

    Ugljen monokaid nema niti miris niti boju. znaci bajke

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA