≫ 

Govor oca Gojka o tome kako smo bahati i nezahvalni: Budi zadovoljan onim što imaš, bog će ti dodati

"Niko ne ume da se zahvali na onome što ima, nego gleda šta nema"

  • 12
Otac Gojko Perović Foto: Printskrin Facebook/ Pravoslavna porodica

Govor oca Gojka Perovića, rektora cetinjske Bogoslovije, o zahvalnosti bogu i o tome da je dobro biti zadovoljan onim što imamo, pregledan je 300.000 puta. U ovom govoru, koji traje tri minuta, otac Gojko je izneo svu istinu: o tome koliko su ljudi bahati i nezahvalni, o tome koliko nam ništa nije dovoljno jer uvek hoćemo još. I još.

- Sve što smo dobili, poklonjeno nam je. Ja imam kod kuće decu, pa kad se vratim s puta, ne kupim isto svima, nego jednom kupim patike, drugom loptu... I svaki put je njihova reakcija ista: sin ne gleda šta je on dobio, nego šta je dobio onaj drugi - kaže Gojko Perović.

- Bilo je i nekoliko bračnih parova, koji nisu bili ni dve godine venčani i oni traže molitvu za decu. Pa, čekajte, tek ste stupili u brak. Ali, kažu, dve godine nemamo. Pa šta? Znam brakova gde ima puno dece, svi su zdravi, a po tri-četiri godine nije se niko rađao. Nego odmah kod doktora. Nije prošlo ni godinu i po, nema dece i idu kod doktora. E, kad kreneš kod doktora, onda ćeš stvarno da se razboliš. Kad krenu da te raščlanjuju, seciraju, rastežu, okreću naopačke, e više nisi normalan. Jednom sedi u onu čekaonicu, pa više nećeš biti normalan - objašnjava otac Gojko.

Kako kaže, ni oni bračni parovi koji imaju decu nisu zadovoljni.

- Bračni parovi koji imaju po četvoro-petoro dece, oni se tuku, psuju, pljuju, razvode. I sad ovi što se razvode, ja im kažem: pa nemojte ljudi, imate decu. Oni kažu da je to normalno. Ovi što nemaju decu, ja kažem: nemojte, imate jedno drugo. Oni isto kažu da je to normalno i da nije velika stvar. E, pa jeste velika stvar kad imate jedno drugo.

- Dakle, niko ne ume da se zahvali na onome što ima, nego gleda šta nema.

- Ako je čovek srećan sa onim što ima i ako ne gleda šta je drugi dobio, nego ako ono svoje razrađuje, onda bog na to ume da doda. Kaže, vidi što je ovaj raspoložen i fin, evo mu još. A kad kažete šta si mi samo ovo dao, onda, pre svega, taj čovek pravi sam sebi problem jer se zatvorio u toj ljutnji i misli samo šta mu nedostaje.

VIDEO: Njih dve nisu radile ništa i rešile su pitanje koje muči mnoge Srbe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👤

    22. avgust 2019 | 10:43

    Врло позитиван млад свештеник. Држи сјајна предавања, врло једноставним, за обичног човека лако разумљивим и лако сварљивим језиком. Често на врло духовит начин објашњава прилично компликоване ствари. Иначе без длаке на језику. Штета што нам у Србију чешће не долази.

  • zvoncica

    22. avgust 2019 | 10:33

    Bravo!

  • Boža zemunac

    22. avgust 2019 | 10:51

    Oče Gojko, svaka vam je zlatna i na mestu.Pogađa tačno tamo gde treba. Živi bili i Bog vas čuvao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA