Preminuo Stipe Milanović, hrvatski političar i otac bivšeg premijera Zorana Milanovića

Iz Milanovićevog kabineta potvrđena je smrt njegovog oca, kao i to da će predsednički kandidat do daljnjeg prekinuti učešće u kampanji

  • 7
Zoran Milanović Zoran Milanović će do daljnjeg prekinuti učešće u kampanji za predsedničke izbore; Foto: Tanjug/HINA/TOMISLAV PAVLEK

Bivši hrvatski političar Stipe Milanović, otac nekadašnjeg hrvatskog premijera i sadašnjeg predsedničkog kandidata Zorana Milanovića, preminuo je u 82 godini, prenosi "Jutarnji list".

Stipe Milanović ostaće upamćen kao čovek koji je, poput sina, imao političku karijeru koja možda nije bila istaknuta, ali je bila sasvim dovoljna u vremenima velikih turbulencija.

Bio je predsednik kancelarije Mike Tripala, nekadašnjeg lidera Hrvatskog proleća uz Savku Dabčević-Kučar. Taj reformski pokret bio je ugušen, ali je ipak iz njega izašao Ustav 1974. godine, kao njegovo najznačajnije dostignuće, na temelju kojeg je Hrvatska i formalno-pravno ostvarila nezavisnost.

Nakon pada Hrvatskog proleća Stipe Milanović odlazi iz politike, gde više nije mogao da pronađe sebe.

Prvo je bio na položaju direktora Računskog centra u Zagrebu, a potom predsednika Odbora za izgradnju Koncertne dvorane "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu 1976. godine, jednog od najznačajnijih kulturnih projekata u tadašnjoj Hrvatskoj. Potom se povlači iz politike, a nakon političkih promena 90-tih godina postaje zamenik Vlatka Pavletića, tadašnjeg ministra kulture i obrazovanja.

Zanimljivo, u politici se nije eksponirao ni onda kad mu je sin postao premijer, iako je govorio da se ponosi njime, a kao anegdota prepričava se kako je sinu na početku političke karijere savetovao koju opciju da izabere - SDP ili HDZ: "Ti izaberi, ali u ovoj drugoj opciji je više komunista!"

U Milanovićevom kabinetu potvrđena je smrt oca bivšeg premijera i dodali su da će do daljnjeg prekinuti učešće u kampanji.

(Telegraf.rs/Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • I

    29. avgust 2019 | 15:29

    I sta onda ?

  • ceca

    29. avgust 2019 | 16:20

    U sto je to bitno.Pa sta!

  • Putin R.S

    29. avgust 2019 | 16:55

    Da ga sahranis po svim pravoslavnim i Srpskim obicajima i da se vratite svojim korenima onako kakvi ste bili pre zlotvora Stepinca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA