Veliki protest prosvetara: Učitelji zakrčili centar Zagreba kad su čuli kolike će im biti penzije

Traže povećanje plate i bolje uslove rada, a zbog penzije su - poludeli od besa

  • 3
Sindikat hrvatskih učitelja, Markov Trg, Hrvatska, Protest Printskrin: Facebook/Sindikat hrvatskih učitelja

Oko 1.500 učitelja i nastavnika krenulo je u 11 sati s Trga Republike Hrvatske u Zagrebu prema Markovu trgu, gde će pod vođstvom sindikalnih čelnika, koji se u 12.30 sati sastaju s premijerom Andrejem Plenkovićem, izraziti zahtev za 6-postotnim povećanjem koeficijenata plata u školstvu.

Prosvetari su na čelu kolone razvili transparent "Zapostavljeno obrazovanje = nepokrenuta Hrvatska!".

"Svi ste vi imali učitelje", "Ko vam je dozvolio da se kockate s našom budućnošću?", "Sramota!", "Od Vlade ne tražimo ništa, samo njihove koeficijente", "Može li reforma obrazovanja bez nas?", "Koliko vam vredimo", takođe su neke od poruka prosvetara koji su uz zviždanje i bubnjanje krenuli ulicama Zagreba.

Učitelji i nastavnici došli su na protest iz raznih delova Hrvatske, a u povorci su, noseći plave sindikalne kape i zastave, prošli užim centrom Zagreba.

Prosvetare je dodatno iznerviralo kada su čuli kolika će im biti penzija.

- Profesorka sam engleskog, imam 60 godina i 35 godina staža. Izračunali su mi da će moja penzija biti oko 280 evra. Je l' to vama normalno? - pita Dara Aladrović, prosvetarka iz OŠ Ljudevita Gaja u Lužanima.

- Želimo veće plate i bolje uslove rada. Traže od nas da radimo po novim uslovima, a uslovi su nam u školama kao u 19. stoleću - objašnjava Marija Zlatar, učiteljica s 41 godinom staža iz Koprivničko-križevačke županije, uverena kako reforma ne može uspeti bez ostvarenih preduslova.

Ministarka nauke i obrazovanja Blaženka Divjak, koja je u ranijim razgovorima sa sindikalnim čelnicima prihvatila njihove zahteve za 6-postotnim povećanjem koeficijenata, uoči današnje sednice Vlade izjavila je da treba otvoriti dijalog između Vlade i sindikata.

- Mislim da treba otvoriti dijalog, argumenti su ti koje treba slušati, ja sam svoj stav jasno komunicirala. Svoju ulogu sada vidim kao ulogu medijatora, u smislu priznavanja argumenata, a s druge strane moramo jasno videti da je ulaganje u obrazovanje stvarno to - investicija, a ne trošak - kazala je Divjak.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je rekao da će u Banskim dvorima primiti predstavnike sindikata obrazovanja te s njima razgovarati o njihovim zahtevima i proceni situacije s platama u sektoru obrazovanja.

- Danas očekujemo predstavnike sindikata obrazovanja. Primiću ih danas u 12.30 sati pa ćemo s njima razgovarati o njihovim zahtevima i proceniti situacije s platama u sektoru obrazovanje - kazao je Plenković na sednici Vlade.

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jaca

    5. septembar 2019 | 13:39

    Ogrnite se vašom kockastom i pevajte, "Lijepa naša"..

  • Srb

    5. septembar 2019 | 16:13

    Toliko o "procvatu" u EU. Nije ni kod nas bolje ali smo bar slobodni, nismo se priklonili robstvu pod "EU" i "NATO".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA