Zabrana komemoracije za više od 12.000 Srba koje su ustaše ubile kod Bihaća naišla na oštre reakcije

O skandaloznoj odluci lokalnih vlasti oglasio se i Miodrag Linta

  • 22
NDH, Nezavisna Država Hrvatska, Srbi, Srpski narod, Ustaše, Ustaša, Zločini, Zbegovi, Drugi svetski rat, Hrvati Na Garavicama je ubijeno oko 12.000 ljudi srpske nacionalnosti; . Foto: Znaci.net/Muzej revolucije naroda Jugoslavije

Predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta zatražio je od MUP-a Unsko-sanskog kantona da ukine odluku o zabrani održavanja komemoracije za više od 12.000 Srba koje su ustaše ubile na Garavicama kod Bihaća 1941. godine.

Linta ocenjuje da je u pitanju jedan u nizu "skandaloznih" pokušaja revizije istorije s ciljem da se negira, kako navodi, genocid koji je počinjen nad srpskim narodom na Garavicama i širom NDH.

- Jasno je da iza sramne i anticivilizacijske odluke MUP-a Unsko-sanskog kantona stoje nalogodavci iz Sarajeva s namerom da se negira zločin genocida nad Srbima u Drugom svetskom ratu i da se kao jedine žrtve prikažu isključivo Bošnjaci - smatra Linta.

Dodaje da je takvih primera negiranja i umanjivanja zločina nad Srbima za vreme NDH mnogo širom Federacije BiH, a da Srbija i Republika Srpska neće pristati na zataškvanje istine.

U slučaju da MUP ubrzo ne donese odluku o odobravanju komemoracije na Garavicama, Linta smatra da bi trebalo razmisliti o odbijanju zahteva bošnjačkih udruženja za održavanje komemoracije na mestima gđe su stradali Bošnjaci.

Linta ističe i da Srbi nikada neće odustati od održavanj komemorativnih skupova na Garavicama i drugim mestima jer je u pitanju civilizacijska, nacionalna i moralna obaveza da se neguje kultura sećanja na stradale.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    5. septembar 2019 | 14:33

    Pricajte Srbi djeci ko su im neprijatelji uvijek bili i bice ...ne da ih mrze neho da ih se cuvaju i drze na odstojanju...da nam se ne ponavljaju zla koja nam cine vijekovima...

  • Сићо

    5. septembar 2019 | 14:27

    Па нек опет дају изјаву медијима како је БиХ нормална држава. Треба је укинути да никад више не дође до оваквих идиотизам.

  • .

    5. septembar 2019 | 14:14

    Kad pogledam sliku, zaboli me sve

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA