Pao prvi osmeh na licu dečaka sa autizmom koji je plakao prvog dana škole. Oglasila se i direktorka

Fotografija uplakanog dečaka u ponedeljak je obišla region

  • 3
Dečak sa autizmom

Foto: Facebook/Hrvoje Kozmus

Dečak s autizmom koji je prvog dana školske godine plakao pred školom u Slavonskom Brodu, u utorak je krenuo na nastavu. Mališan (8) prvog dana nastave nije mogao u školu jer nije bilo pomoćnika u nastavi.

Drugi dan majka ga je dovela u školu desetak minuta nakon školskog zvona, kako bi izbegao buku koju dečak ne podnosi. Na ulazu u školu dočekali su ih asistent u nastavi, direktorka škole Slavica Đurđević i Vesna Zlatarević, gradska službenica Upravnog odeljenja za društvene delatnosti Grada Slavonskog Broda.

Na samom ulazu pali su prvi dečakovi osmesi, otišao je na sprat u svoju učionicu u kojoj će pohađati nastavu. S njim je radi prilagođenja u učionicu otišla i majka, koja je ostala celo vreme.

DIREKTORKA: AKO JE TO PROPUST ŠKOLE, MI GA PRIHVATAMO

Direktorka je objavila šta se dogodilo na prvi dan škole i zašto mališan nije imao asistenta u nastavi.

- Prvog dana škole, prema našoj ustaljenoj praksi, učenici starijih razreda pripreme prigodan program dobrodošlice za prvake, tako je bilo i ove godine. Prvačići taj dan nemaju nastavu, već se upoznaju s razredom i učiteljicom koja će ih učiti. Asistenti su bili ujutro u školi, ali s obzirom da nema nastave, odlučili smo ih poslati kući tako da se deca nisu upoznala s njima. Ako je to propust škole, mi ga prihvatamo - rekla je direktorka Slavica Đurđević. 

- Žao nam je ako je zbog krive procene, umesto pun smeha, za neke prvi dan škole bio stresan. Već od danas pomoćnici će biti uz učenike kojima su dodeljeni, o čemu su i roditelji pravovremeno obavešteni - saopštili su iz grada.

ŠKOLA ĆE TRAŽITI DODATNE ASISTENTE

Broj asistenata, konkretno u ovom slučaju kada je za troje dece s različitim dijagnozama određen jedan asistent, svakako je nedovoljan, stoga će škola tražiti od grada da se ministarstvu uputi zahtev za dodatnim brojem u nadi da će im biti udovoljeno.

- Može se škola i posebno sa zahtevom javiti ministarstvu nauke i obrazovanja da se ne dopisujemo kako bi ovaj problem rešili što pre i svima na zadovoljstvo - rekla je Vesna Zlatarević.

Majka dečaka rekla je kako ne bi više izlagala svoje dete stresu, jer ga je ionako previše imao prvog dana škole.

JAVILI SE IZ GRADA: ŽAO NAM JE

Grad Slavonski Brod na svojim je stranicama objavio saopštenje u kojem stoji kako je u novoj školskoj godini osigurao pomoćnike u nastavi za 65 učenika.

Iz Grada su objasnili da su procenili da prvi dan asistenti nisu potrebni, ali da će danas, kada kreće redovna nastava, pomoćnici biti uz učenike kojima su dodeljeni.

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA