• 5

Pet prvaka sa posebnim potrebama došlo u školu, pa saznali da nemaju učiteljicu

Iz škole kažu da će učiteljicu dobiti do kraja septembra

  • 5

Nakon slučaja iz Slavonskog Broda, gde je prvačić s autizmom ostao uplakan ispred škole, novi sličan slučaj dogodio se u Splitu.

Tamo je pet učenika s posebnim potrebama, prvačića splitske specijalne škole Slava Raškaj, došlo na nastavu samo kako bi saznali da nemaju svoju učiteljicu, javlja Splitski dnevnik.

- Čestitam svim prvačićima prvi dan škole, nažalost naš je prošao, ali ne srećno. Šta kažete na situaciju kako 5 prvačića specijalne škole Slava Raškaj u Splitu nema učiteljicu, tj. rehabilitacionog edukatora, juče smo tako lepo došli prvi dan škole (jer su i oni deca jednako uzbuđena, ako ne i više zbog novog početka), a posle 2 sata roditeljskog sastanka rečeno nam je kako će tek sada biti raspisan konkurs za osobu koja će biti dodeljena našoj deci - objavila je jedna mama na društvenim mrežama.

NISU DOBILI ODOBRENJE MINISTARSTVA SOCIJALNE POLITIKE

Direktorka Centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj u Splitu Željka Paleka objasnila je celu situaciju. Kako škola nije dobila pisano odobrenje resornog Ministarstva za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku, konkurs za dodatnog rehabilitacionog edukatora nije mogao da se raspiše.

Tek kada se dobije saglasnost raspisaće se konkurs, a svoju učiteljicu deca bi trebalo da dobiju do kraja septembra. Do tada su razmeštena u druge grupe, na sigurnom uz brigu i brigu koja im je potrebna.

ranac, učenik, učenici, učenica, djak đak, đaci, djaci, ucionica, škola

Foto-ilustracija: Pixabay

-  Konkurs za rehabilitacione edukatore raspisujemo u junu i tako smo napravili i ove godine, ali ovde je reč o dodatnoj grupi dece za koje smo prvo trebali saglasnost državne uprave kako bismo s njim išli prema Ministarstvu da nam odobre zapošljavanje još jednog učitelja. Sada čekamo odobrenje resornog ministarstva, a dok ga ne dobijemo ne možemo ništa napraviti. Roditeljima sam objasnila kako ne možemo ništa raditi na svoju ruku, niti protivzakonito te da moraju biti strpljivi pa ne vidim potrebu za ovakvim javnim istupima - kaže Paleka.

"DVA SISTEMA KOJA NE MOGU DA SE DOGOVORE"

Dodaje i da zapošljavanje novih radnika zavisi i od prihvatanja plana rada samog Centra koji iako je zahtev poslat pre leta, do danas nije odobren.

- Reč je o tome da imamo dva sistema, ono za obrazovanje i ono za socijalna pitanja koji se nikako ne mogu dogovoriti, a u svemu tome ispaštamo mi i deca - kaže direktorka Centra i dodaje da će svih pet učenika dobiti svu brigu koju zaslužuju do kraja septembra, kada se planira da će dobiti svoju nastavnicu.

- Imamo divne radnice, roditelji ne bi trebalo da brinu, a trebali bi da shvate i kako se ovde brinemo o još 270 dece i da sve što radimo mora biti po pravilima - rekla je Paleka, a prenosi Splitski dnevnik.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Komentari

  • PRC

    Tu posebnu potrebu imaju ovi u nevladinim organizacijama koji hoće da prekrste nešto da se vidi kako i oni nešto rade. Deca sa invaliditetom nemaju posebne potrebe, imaju iste potreba kao svako zdravo dete.

  • PRC

    Takva deca nemaju posebne potrebe. Imaju potrebe kao i sva ostala deca samo što neke potrebe ispunjavaju uz pomoć nekog pomagala. PR: potrebu za kretanjem koriste ortopedska kolica, zdravi za kretanje koriste kola itd, da li ćemo reći da i zdravi imaju posebne potrebe? To su deca sa invaliditetom.

  • Srbija

    Toliko o braci HrvAtima i njihovoj Evropskoj kulturi i znanosti

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima