≫ 

Čudan spor: Beranski muslimani tvrde da im je oteto groblje, opština ističe - zakon je za sve isti

Deo čelnika Medžlisa u Beranama nezadovoljan sprovođenjem Zakona o grobljima i odlukom Skupštine opštine. Lokacija na kojoj se sahranjuju vernici IZ u rukama JP "Komunalno"

  • 7
Berane

Foto: Wikipedia/Asterix

Da glasine u Beranama brzo postanu stvarnost, videlo se nakon poslednje sednice Skupštine opštine, na kojoj je doneta Odluka o održavanju javnih grobalja, kapela i sahranjivanju, kojom je JP "Komunalno" povereno da se, osim o Srpskom pravoslavnom groblju, stara i o dva groblja na kojima se sahranjuju građani muslimanske veroispovesti.

- Na toj sednici SO Berane donesena je sramna odluka o oduzimanju vlasništva nad muslimanskim grobljem Islamskoj zajednici i davanja u vlasništvo Komunalnom preduzeću Berane - izjavio je predsednik Medžlisa Islamske zajednice u Beranama Rifat Ličina.

Ličina tvrdi da su se takvom odlukom ponovile ružne situacije iz prošlosti kada su imovina IZ i njene svetinje brutalno oduzimane i rušene.

- Mi u Islamskoj zajednici Berane smo mislili da su ove aveti prošlosti daleko iza nas, ali nas je odluka opštinskog parlamenta demantovala u tome. Posebno smo iznenađeni ponašanjem predsednika Opštine Dragoslava Šćekića. On je najbolje znao svu situaciju, obezbedio naše prisustvo sednici, mada je znao da nas dovodi pred svršen čin, a onda izašao iz sale upravo kad se raspravljalo o ovoj osetljivoj tački dnevnog reda - kazao je on.

Sarajevo, groblje

Spor oko groblja Foto: AP/Tanjug

Ličina kaže da IZ traži od države Crne Gore i kompletne crnogorske javnosti da zaštite njihova prava i najavljuje da će, kako kaže, "o ovom sramnom činu SO Berane obavestiti i sve međunarodne institucije, ambasade prisutne u Crnoj Gori i Evropsku uniju".

- Ne bih da govorim o neprimerenom rečniku Ličine. Mislim da je to izjavio pod pritiskom nedobronamernih ljudi, poznatih po sličnim akcijama. Lokalna uprava ima dobru saradnju sa IZ, to su i oni isticali i u svakom slučaju smo iznenađeni ovakvom neprimerenom reakcijom. Istine radi - ja niti glasam u SO, niti sam predlagač Odluke, koja se temelji na zakonu, tako da bi Ličina od koalicije kojoj pripada, koja ima vlast u Crnoj Gori trebalo da traži izmenu zakona, koji ćemo mi i tada poštovati. Sve dok važi ovaj zakon, mi ga se pridržavamo  - kaže Šćekić. -

ZAKON ZA SVE ISTI

- Zakon o grobljima važi svuda na teritoriji Crne Gore, pa će tako biti sprovođen i u Beranama, svidelo se to nekome ili ne. Politikantstvu nema mesta ni na grobljima ni u zakonu - kaže direktor JP Komunalno, Savo Vučetić, koji ističe da je Islamska zajednica u Beranama, na "čudan način" uspela da 2008. godine upiše muslimansko groblje na svoje ime, ali da je to ispravljeno 2014. godine.

NE TRAŽIMO ZAHVALNOST

Šćekić ističe da je koalicija "Zdravo Berane" besplatno Islamskoj zajednici ustupila ekskluzivnu parcelu za novo muslimansko groblje.

- Ne tražimo zahvalnost, ali podsećamo i naglašavamo da mi sada moramo da eksproprišemo zemljište za novo pravoslavno groblje! Znači, moramo da damo novac da bi pravoslavci imali gde da se sahranjuju - kaže Dragoslav Šćekić, koji je jedini gradonačelnik u Crnoj Gori koji zajedno sa IZ u Beranama priređuje zajednički iftar povodom meseca ramazana.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA