Kristina se nalazi u staklenoj sobi, roditelji ne smeju da je dodirnu: Hitno joj je potrebna krv

Kristina (17) boluje od akutne leukemije i nalazi se na Institutu za majku i dete Vukan Čupić u Beogradu

  • 14
Kristina Vujaćić

Foto: Instagram/pomoc.za.kristinu

Podgoričanka Kristina Vujačić (17) do pre 1o dana vozila je rolere po gradskim parkovima i uživala u poslednjim danima raspusta. Danas je u staklenoj sobi, roditelji ne smeju da je dodirnu i pričaju interfonom. Nalazi se na Institutu za majku i dete Vukan Čupić u Beogradu i hitno joj je potrebna krv. Kristina boluje od akutne leukemije i potrebna joj je transfuzija krvi zbog daljeg lečenja.

 
 
 
View this post on Instagram

Čekamo te cvetiću nas 🙏❤️A post shared by pomoc za kristinu (@pomoc.za.kristinu) on

 

Kako piše u postu koji je na Fejsbuku objavila "Leuka", udruženje pacijenata za pomoć obolelim od akutnih leukemija, Kristina je trebalo da krene u četvrti razred srednje škole, a planirala je da sledeće godine upiše fakultet. Maštala je o turizmu, želela je da obiđe svet, da vidi sva čuda, upozna ljude, gradove, planine, mora, okeane.

Danas je u staklenoj sobi na Institutu za majku i dete. Ulaze joj sestre i lekari u mantilima, kaljačama i maskama na licu. Ne može ni lica da im vidi.

- Roditelje, za vreme posete, gleda kroz staklo. Pričaju interfonom. Ceo svet joj je ta mala soba. Nigde onog velikog i lepog sveta. Samo ta mala, staklena soba sa bolničkim krevetom i nekim čudnim aparatima u sobi. I toj sobi vlada leukemija. Akutna. Ona najstrašnija. Ova je još galopirajuća. Ništa opasnije ne postoji. A ona ima samo 17 godina. I sama je u toj sobi. Niko ne sme da uđe unutra. Ni majka da je zagrli, ni otac da je pomiluje po kosi. Ne smeju. Njihov dodir bi mogao da je ubije. Infekcija je omiljeno oruđe leukemije. Tako najviše voli da ubija. I zato majka i otac ne smeju da uđu. Srca im se kidaju gledajući je u tom krevetu, bolesnu, uplašenu i samu. A ne mogu da uđu -  kaže se u postu.

Kristina ima mlađeg brata i sestru, koji i ne znaju gde se ona nalazi.

- Sestra Aleksandra i brat Ivan čak i ne znaju gde je ona. Previše su mladi. Sestra ima 11 godina, brat samo 6. Kako im uopšte reći. Ne postoji način. Nikakav. Kristina je sama u toj sobi. U sobi u kojoj vlada leukemija. Živa je samo iz jednog razloga. Hematolozi Instituta za majku i dete znaju kako da je zaštite. Kako da je odbrane. I oni to rade. I radiće. Oni mogu da je odbrane od leukemije. Ali ne mogu da stvore trombocite. To ne može niko. Njih možemo samo da damo. A oni su osnovni čuvari Kristininog života. Bez njih... - navodi se u postu.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by pomoc za kristinu (@pomoc.za.kristinu) on

 

Kristini je potrebna naša pomoć, jer imaju trombocite za još par dana.

- Ako ste krvna grupa 0. Ako ne pijete lekove. Žene koje nisu rađale i imaju više od 65 kila. Pozovite nas, ili ostavite poruku u inboks na Fejsbuku - kaže se u postu na Fejsbuku.

Leuka poziva sve koji žele i mogu da pomognu da to učine u blizini Hrama Svetog Save, tačnije u ulici Svetog Save broj 39, gde se nalazi Institut za transfuziju krvi Srbije.

Više informacija možete dobiti pozivom na ove brojeve telefona:

063-357-414 Mlađen Klikovac Koordinator U Zavodu za transfuziju

064-21-87-981 Nikolić Branka Koordinator Leuke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Coka

    12. septembar 2019 | 21:40

    Uzas,ljudi. Izdrzite! Dace Bog da ozdravi

  • JO

    12. septembar 2019 | 21:52

    Ispunjavam sve uslove koji se traže Rh 0 negativ ali nisam iz Beograda. Ne znam zašto je to toliko bitno.

  • PRC

    12. septembar 2019 | 22:43

    Ovo dete je žrtva američkog uranijuma i ne samo ono, mnogo je takve dece a ameri će sutra obeležiti kako smo spašavali 44 njihove pilote.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA