Novim programom SDA Bakir bi da ukine Srpsku i srpski jezik? Ponovo izabran za predsednika stranke

Političari iz Republike Srpske kažu da je pomenuti dokument još jedan dokaz da politika SDA ide u smeru ukidanja Republike Srpske i centralizacije BiH

  • 91

Bakir Izetbegović je ponovo je danas izabran za predsednika bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) BiH u naredne četiri godine, a na dnevnom redu je i usvajanje dokument pod nazivom Programska deklaracija SDA, a koji u sadržaju donosi uspostavljanje države - Republika Bosna i Hercegovina, bez entiteta, i uvođenje bosanskog jezika za sve građane.

- BiH bi bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, sa tri nivoa vlasti: državnim, regionalnim i lokalnim, s gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar BiH - piše, između ostalog, u Programskoj deklaraciji SDA.

Političari iz Republike Srpske kažu, za "Novosti", da je pomenuti dokument još jedan dokaz da politika SDA ide u smeru ukidanja Republike Srpske i centralizacije BiH.

Dr Nenad Stevandić, predsednik Srpskog kluba u Parlamentu BiH i predsednik Ujedinjene Srpske, kaže za "Novosti" da je deklaracija antisrpska i suprotna odlukama Narodne skupštine RS, kao i zvaničnim politikama institucija RS.

- Nigde u Ustavu nemate definiciju Republika Bosna i Hercegovina. To je antiustavno delovanje. BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Ovakav dokument SDA, gde se pokušava nametnuti ideja Republike BiH, kao i uvođenje bosanskog jezika za sve građane, pokazuje kakva je politika bošnjačkog Sarajeva - kaže Stevandić.

Radovan Kovačević, portparol SNSD, kaže za "Novosti" da deklaracija pokazuje da oni koji su započeli rat u BiH, a to je SDA i njihova politika, nikada se nisu ni odrekli ratnih ciljeva.

- Ukoliko SDA želi da formira Republiku BiH, neka to i uradi, ali bez teritorije Republike Srpske - ističe Kovačević i dodaje da je bosanski jezik, a za koji se zalažu u SDA, nepostojeći i predstavlja pokušaj uzurpacije srpskog jezika.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    14. septembar 2019 | 16:05

    Bakire ja tebe sve razumem na cistom srpskom jeziku pricas malo ijekavice samo alo Bakire vi ste srbi a to sto ste prodali veru i postao Janjicar to je druga stvar!!!

  • Igi

    14. septembar 2019 | 15:42

    Covek hoce da ukine svoj maternji jezik.?!

  • jaca

    14. septembar 2019 | 15:46

    Kako to misli da izvede sada kad se ni Hrvati ne slažu sa njima, Beograd i Zagreb da se dogovore i nestade BiH u ovom obliku za tren...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA