≫ 

Crnogorski pokret traži zabranu ulaska patrijarha Irineja u Crnu Goru

Zabranu ulaska patrijarha Irineja u Crnu Goru tražiće zbog njegove izjave od 24. jula prošle godine da je "u Crnoj Gori crkvi gore nego pod Osmanlijama, a Srbima nego u NDH"

  • 14

Crnogorski pokret najavio je da će tražiti zabranu ulasku patrijarha Irineja u Crnu Goru, čiji dolazak je najavljen povodom obeležavanja 800 godina od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u toj državi, krajem septembra u Budvi, piše podgorička Pobjeda.

Kako prenosi podgorički dnevnik, zabranu ulaska patrijarha Irineja u Crnu Goru tražiće zbog njegove izjave od 24. jula prošle godine da je "u Crnoj Gori crkvi gore nego pod Osmanlijama, a Srbima nego u NDH".

Ovaj pokret smatra da je patrijarh Irinej to izjavio namerno i da je pritom, kako se navodi, zlonamernim interpretiranjem činjenica "raspirio anticrnogorske strasti kod crnogorskih Srba s ciljem da ih naoruža mržnjom protiv sopstvene domovine", te da je u tome uspeo.

Crnogorski pokret je najavio i da će Vhovnom državnom tužilaštvu podneiti krivičnu prijavu protiv Organizacionog odbora za obelezavanje 800 godina autokefalnosti SPC, na čelu s čelnikom cetinjske filijale Srpske pravoslavne crkve Amfilohijem, zbog navodno više krivičnih dela koja se odnose na delovanje protiv ustavnog uređenja i bezbednosti, izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje do devastacije i prisvajanja kulturnog dobra.

Za mitropolita Amfilohija kažu da je, rečju i delom, “inspirator, inicijator, organizator i rukovodilac svih organizacija kojima je cilj rušenje ustavnoga poretka i aneksija Crne Gore Srbiji, i to po svaku cenu i bez obzira na žrtve, a da je SPC “u Crnoj Gori duboko anticrnogorska i antievropska institucija u funkciji velikodržavnih interesa Srbije, koja protiv ove zemlje vodi neobjavljeni rat još 1989.", prenosi Pobjeda.

Zastava Crne Gore Crna Gora Foto: Pixabay

Obeležavanje 800-te godišnjice autokefalnost Srpske pravoslavne crkve i sveosavlja u Crnoj Gori i Boki planirano je skupom u Budvi 27. i 28. septembra, u grbaljskome Manastiru Podlastva.

Iz CP kažu da najava skupa sadrži dve neistine da je Srpska crkva punih 800 godina autokefalna, te da je svetoslavlje prisutno 800 godina u Crnoj Gori i Boki.

Srpska crkva, navodi se u prijavi, stekla je autokefalni status tek 1922. godine, tomosom vaseljenskoga patrijarha Meletija, a svetosavlje, ističu iz CP, kao političko-šovinistička ideologija osmišljeno je pred sami Drugi svetski rat.

Neistina je, tvrde i to što je na dnu najavnog plakata napisano da se navršava i 1500 godina od osnivanja Manastira Podlastva.

Za manastir kažu da je, najverovatnije, sagrađen, možda u XV veku, a ktitor mu se ne zna.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rs

    23. septembar 2019 | 09:51

    Pa oni više vole Tacija i Haradinaja nego patrijarha e moj Njegoše sta se napravi od slavne Njegoševe crne gore

  • Niksic

    23. septembar 2019 | 10:10

    Crnogorski pokret??? Vjerovatno svi clanovi mogu stanuti u 1 autobus.

  • mika1

    23. septembar 2019 | 09:51

    Smirite se crnogorci,sto dozvoljavate da se zavadimo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA