≫ 

Kako su zagrebački doktor i vozač sa Krka pljačkali bankomate: Lopovski tandem koristio ovu metodu

Oni se terete i da su na riječkom području ukrali dva automobila koja su koristili u obijanju bankomata

  • 3

Zapanjujuća svota novca, gotovo milion kuna (oko 135.000 evra), u novčanicama složenim na stolu u apoenima od po 100 i 200 kuna, prezentovana je u petak na vanrednoj konferenciji za novinare u sedištu Policijske uprave primorsko-goranske, na kojoj su obelodanjeni rezultati istrage o pljački bankomata u riječkoj regiji.

Svota od 954.500 kuna predstavlja gotovo sav novac koji je u utorak rano ujutro otet iz bankomata na Kantridi, demoliranog u eksploziji, slučaja koji je policija uspela ekspresno da reši i otkrije počinioce, piše Novi list.

Lopovski tandem je, sumnja se, na isti način, eksplozijom, opljačkao i bankomat Privredne banke Zagreb u Kraljevici sredinom marta, iz kojeg je nestalo 200.000 kuna.

U riječki zatvor je, pod sumnjom da je upleten u krađe novca iz bankomata, smešten 54-godišnji Zagrepčanin. Za njega se službeno navodi da je nezaposleni doktor medicine, oženjen i otac troje dece. Neosuđivan je, kao i drugoosumnjičeni, njegov 50-godišnji kompanjon rodom iz Rijeke s krčkom adresom, po zanimanju vozač, a za kojim policija i dalje traga. Sudaija istrage Županijskog suda u Rijeci Vlado Bosner odredio je i njemu istražni zatvor, zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog dela, što znači da će i on automatski završiti iza rešetaka, kada ga policija pronađe.

Dvojica se terete da su bankomat Erste banke, smešten na ulazu u prodavnicu na Kantridi, demolirali u utorak rano ujutro, oko 4 sata. Na novinarskoj konferenciji predstavnici policije nisu govorili o detaljima, ali informacije Novog lista govore kako istražitelji terete dvojicu "minera" da su napali bankomat tako što su u njegovu unutrašnjost kroz otvor za novčanice ubacili plastičnu cev putem koje su prostor bankomata ispunili gasnom eksplozivnom smesom.

Posle postizanja dovoljne koncentracije, dovoljnog stupena zasićenosti plinskom smesom, do gornje granice zapaljivosti, smesu su aktivirali pomoću električnog impulsa s tzv. šokera, na koji su spojili dva eletrovodiča koje su takođe sproveli u unutrašnjost bankomata. Nakon detonacije, koja je i znatno oštetila ulazni prostor u market, pljačkaši su sa sobom odneli delove bankomata, pre svega s kasetama s novcem, u ukupnom iznosu od 958.100 kuna.

Bankomat, izvestaj Foto: Shutterstock

Zagrepčanin i njegov ortak s Krka sumnjiče se i za pljačku bankomata PBZ-a u Kraljevici, što se dogodila 15. marta ove godine, takođe oko 4 sata. Bankomat se nalazio u sklopu prodavnice "Vindija trgovina", a lopovski tandem je prvo obio dvokrilna vrata trgovine. Nakon toga su, prema dosadašnjoj rekonstrukciji događaja, korišćenjem pripejd Masterkard kartice otvorili metalna vratašca za isplatu novca. Kroz vratašca su zatim lopovi ugurali plastičnu cev i elekričnu žicu. Pustili su plin i aktivirali uređaj za inicijaciju iskre, pa je došlo do eksplozije koja je raznela bankomat. Iz njega su ukrali metalnu kasetu s oko 200.000 kuna, u apoenima od 100.

Lopovski tandem se tereti i da je na riječkom području ukrao dva automobila koja su koristili u obijanju bankomata.

Zasad se službeno ne objavljuje kako je policija uspela raskrinkati dvojicu pljačkaša, ali izvori bliski istrazi navode Novom listu da je njihovo otkrivanje rezultat policijske istrage koja traje već duže vreme, a pod lupom su posebno bila ovakva događanja na zagrebačkom području.

U sklapanju mozaika istraga je pokazala da je u gotovo identičnom demoliranju bankomata, 11 dana pre onoga na Kantridi, na području Zagreba korišćena bankovna kartica identična onoj što je poslužila u pljački bankomata u Kraljevici pre šest meseci. Ispostavilo se da je ista kartica korišćena i na bankomatu PBZ-a koji je odleteo u vazduh 7. aprila ove godine.

Policijski istražitelji su utvrdili da je istom bankovnom karticom u više navrata plaćano u Sv. Nedelji i Zagrebu, a snimci nadzorne kamere su pokazali da je njome plaćao upravo 54-godišnji doktor medicine. Provere su pokazale da je on nesporni vlasnik ove bankovne kartice.

(Telegraf.rs/Novi list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tara

    23. septembar 2019 | 19:43

    A sta ce Doktor siromasna drzava mora od necega da zivi.

  • DARKO 100%

    23. septembar 2019 | 19:47

    Diplomirani lopovi,doslo je i njihovo vreme kad su oni glavni na sceni

  • Kiki

    23. septembar 2019 | 20:00

    Sad ce da nauce klavir svirat u cuzi, bit ce pravi klaviristi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA