≫ 

Nevreme tutnji Balkanom: Sneg, kiša, oluja i veliki pad temperature, a najavljuju i novo pogoršanje

Iz kratkih rukava uleteli smo u zimske jakne

  • 3
Hrvatska nevreme Foto: DHMZ, Twitter/Jabuka.tv

Naglo zahlađenje i veliki pad temperature praćen kišom zahvatilo je juče i danas region. Velika količina kiše pala je u Crnoj Gori, dok je snažno nevreme pogodilo delove Hrvatske i Bosnu i Hercegovinu.

Olujno nevreme, koje je noćas zahvatilo Mostar, lomilo je stabla, a oštećeno je i nekoliko automobila.

U nevremenu, prenosi sarajevski portal Klix, niko nije povređen, a mostarski vatrogasci su jutros već uklonili dobar deo polomljenih stabala.

Na mestima gde je prijavljena materijalna šteta izašli su policijski službenici.

Na Jahorini snežna mećava,a na Bjelašnici kiša i pahulje

Prvi ovogodišnji sneg pao je na Jahorini i Bjelašnici, u BiH, i dok je na Jahorini prava mećava, na Bjelašnici, uz kišu se povremeno pojave i pahulje.

Uslovi za snežne padavine stvoreni su dramatičnim padom temperature za više od 10 stepeni u odnosu na juče.

Prema informacijama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, temperatura na Jahorini je jedan stepen, a na Bjelašnici je minus dva stepena. Obilniji sneg na Bjelašnici se očekuje u večernjim satima.

Ove snežne padavine se, kako se navodi, neće zadržati, jer se već za sutra očekuje smanjenje oblačnosti, uz sunčane periode.

Novi sneg se ne očekuje u narednih 15 dana.

Snažno nevreme u Hrvatskoj, sneg na planini

Snažno nevreme pogodilo je juče delove Hrvatske, a na području Istre i Kvarnera izdata su čak 2 narandžasta upozorenja.

Jako nevreme stiglo je juče oko 14 sati na područje Rovinja. Crni oblaci nadvili su se nad gradom i šire područje, a počela je da pada i jaka kiša, dok munje neprestano paraju nebo.

Najavljivana jaka promena vremena juče u poslepodnevnim satima stigla je i do Zagreba. Crni oblaci i munje nadvili su se nad gradom, a u delovima grada počeo je padati pljusak i duvati jak vetar.

Nevreme je zahvatilo i Novu Gradišku. Jak vetar porušio je stabla na vozila u vožnji pa su vatrogasci izašli na intervenciju.

U severnoj Dalmaciji je u prvom delu dana bilo mestimično jakog grmljavinskog nevremena i zabeleženo je preko 2.000 munja.

Prema podacima mreže Pljusak.com, u Starigradu Paklenici je usled jakog pljuska u samo dva sata palo skoro 50 litara kiše po kvadratnom metru. Lokalno je bilo bujica. Obilna kiša zahvatila je Zadar i širu okolinu tokom jutra.

Oluje su zahvatile i Istru i Kvarner. Padala je obilna kiša, a munje su parale nebo. Posebno je jaka oluja bila u Rovinju, a u Vodnjanu su bujice potopile ulice.

Na hrvatskoj planini Zavižan pada sneg, a pošto je temperatura oko nule, očekuje se da će padavina biti i u drugim predelima, prenose mediji.

Kako se vidi sa snimaka, sneg je počeo da pada na Zavižanu, a mogao bi uskoro da veje i na Učkoj, prenosi Index.hr.

U Hrvatskoj će danas prevladavati oblačno s kišom, a u Dalmaciji će biti pljuskova s grmljavinom, dok meteorolozi već najavljuju novo pogoršanje vremena. Uz Primorju se očekuje jaka bura, sa orkanskim udarima.

Kiša "potopila" Crnu Goru

Velika količina kiše pala je protekle noći na teritoriji Crne Gore. Najviše kiše tokom prošle noći palo je na području Cetinja (35 litara), Podgorice (21), Kolašinu (20), a u ostalim delovima zemlje ispod 20 litara po kvadratnom metru.

Novi Sad, kisa, nevreme, pljusak Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Crnogorsko područje nalazi se pod uticajem hladne vazdušne mase, što će usloviti i svežije vreme s temperaturama između 10 i 22 stepena. Danas se u Crnoj Gori očekuje p0vremena kiša, povremeni pljuskovi i grmljavina, i ponegde umerene do obilne količine padavina.

Video: Spremite jakne i kišobrane, pred nama je hladan dan sa pljuskovima

(Telegraf.rs/Tanjug/Rtcg.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA