"Šugava Rijeko, puna si Srba, ne brini Rijeko, ima još vrba": Odbornica HDZ se izvinjava Srbima

Ona je istakla da ne želi da se izvini Torcidi, jer joj je, kako kaže, zasmetao šovinistički istup navijača na utakmici Rijeka - Hajduk

  • 12
Ivona Milinović HDZ Foto: Facebook/Ivona Milinović

Ivona Milinović, gradska odbornica iz redova HDZ u Rijeci, izvinila se zbog izjava o Srbima tokom gostovanja u podcastu Projekt Velebit desničara Marka Jurića i osudila, kako je rekla, šovinističko ponašanje navijačke grupe Torcida.

Ona je na Fejsbuku navela da su njene izjave bile izrečene upravo u kontekstu osude šovinističkog ponašanja dela riječke navijačke grupe Torcida.

- I ja sam samo čovek i izvinjavam se zbog pogrešnog izražavanja. Niti to mislim, niti mi je bila namera da to kažem, ali to što sam izrekla je bilo pogrešno. Htela sam da poručim upravo suprotno - da je dosta brojanja krvnih zrnaca jer to šteti svim hrvatskim građanima - napisala je Milinović.

Ona je istakla da ne želi da se izvini Torcidi, jer joj je, kako kaže, zasmetao šovinistički istup navijača na utakmici Rijeka - Hajduk.

- Torcidi se neću izviniti zato što zaista jesam burno reagovala na šovinistički istup u Rijeci kada su na utakmici Rijeka-Hajduk, momci skandirali "Šugava Rijeko, puna si Srba, ne brini Rijeko, ima još vrba". I stojim iza toga da je to strašna politika Torcide i da su u mojoj Rijeci uznemiravali sve normalne navijače Rijeke, nezavisno od nacionalnosti - navela je Milinović.

Istakla je da neće da se izvini Torcidi ni zato što je osudila nošenje majica sa natpisom "Ubi Srbina" na Poljudu, niti zbog toga što je osudila incident u Uzdolju.

Dodala je da se kaje zato što se nespretno izrazila, ali se osvrnula i na Milorada Pupovca i "brojanje krvnih zrnaca".

- Za mene postoje ljudi, ili smeća. Prebrojavanje krvnih zrnaca u maniru Pupovca i pojedinaca iz Torcide ću uvek osuditi. Nekad ću se i nespretno izraziti, kao što uistinu i jesam. I kajem se. Jedinu fobiju koju imam jeste fobija od ekstremističke politike. Ako je to zločin, jesam, kriva sam - napisala je Milinović.

Ona je rekla da joj pojedinci iz Torcide šalju poruke ''Srpkinjo'', a da, kakoje navela, ekstremisti sa druge strane kažu da je ustaša.

- I to ću izdržati ako će to da doprinese marginalizaciji svih ekstremnih delova hrvatskog društva, ma s koje strane spektra dolazili - zaključila je Milinović.

HDZ se ogradio od njene izjave, a o njenoj sudbini u stranci tek će odlučiti, podseća Index.hr.

Krajem prošlog meseca, HDZ-ova gradska odbornica u Rijeci te bivša asistentinja Ive Štira u Europskom parlamentu Ivona Milinović gostovala je kod Marka Juriča u podkastu 'Projekt Velebit'.

Samo za kontekst - Agencija za elektroničke medije pre tri godine je na tri dana ugasila televiziju Z1 zbog Juričevog govora mržnje prema Srbima tj. sveštenicima Srpske pravoslavne crkve.

Od samog početka intervjua, Jurič je bio veoma zainteresovan za ideološku podelu u Rijeci, a Milinović mu je objasnila da Rijeka "diše hrvatski", ali da HDZ nikad nije uspeo da mobiliše glasače u dovoljnoj meri da bi došao na vlast.

Ključan se pak trenutak dogodio u 53. minutu intervjua kad je Jurič citirao navijačku "pesmu" splitske Torcide u kojoj se spominje Rijeka.

Šugava Rijeko, smrdljivi grade, Pobit ću pola tvoje Armade, Šugava Rijeko puna si Srba, Ne brini, Rijeko, ima još vrba - citirao je Jurič.

Iste stihove još je jednom, napamet, citirala i Milinović, uz širok osmeh.

- Nemam ništa protiv navijačkog folklora (...), ali ovakvim se stvarima Hrvatskoj nanosi politička šteta. Stvarno je neprimereno pevati takve pesme i davati Miloradu Pupovcu argument da plače – evo, Hrvati su fašisti. Ako ćemo biti bezobrazni… Ljudi treba da znaju da u Rijeci postoji 6,5 posto Srba, dakle, nama nisu potrebne nikakve vrbe, možda po nekim selima u Dalmaciji gde ih ima 30-40 posto - rekla je ona.

(Telegraf.rs/Tanjug/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Рс

    4. oktobar 2019 | 10:32

    Има српско име и презиме ,а позива на вешање Срба они су колективна дијагноза да им се Господ Бог смилује

  • Marija

    4. oktobar 2019 | 16:21

    Nije još napravljen lek za ovu niti se rodio taj psihijatar.

  • Petar

    4. oktobar 2019 | 20:25

    Ružna do bola...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA