Ukinuta smrtna kazna u BiH: 3 meseca rok za brisanje iz Ustava

Predsednik Ustavnog suda BiH, Zlatko Kežević, izjavio je za RTRS da je današnjom odlukom tog suda ta odredba o smrtnoj kazni praktično prestala da postoji

  • 2

Ustavni sud BiH odlučio je danas o ukidanju smrtne kazne u Republici Srpskoj i nadležnima dao rok od tri meseca za brisanje te odredbe iz Ustava Srpske.

Ova institucija je takvu odluku donela prihvatajući apelaciju Kluba Bošnjaka u Veću naroda Srpske za ocenu ustavnosti člana 11 stav 2 Ustava Republike Srpske.

Predsednik Ustavnog suda BiH, Zlatko Kežević, izjavio je za RTRS da je današnjom odlukom tog suda ta odredba o smrtnoj kazni praktično prestala da postoji, a da nadležni imaju rok od tri meseca da je izbrišu iz Ustava.

Knežević je rekao i da su sudije jednoglasno odbacile zahtev 15 poslanika Predstavničkog doma PS BiH za ocenu ustavnosti Zakona o drumskom saobraćaju Srpske koji su smatrali da Srpska nema pravo da izdaje licence za drumski saobraćaj jer je ta oblast regulisana istovetnim zakonom na nivou BiH.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hadensa

    4. oktobar 2019 | 20:05

    Ja u poslednjih 30 godina nisam čuo da je iko u BiH osuđen na smrtu kaznu ! Mada je bezbroj zločina i bilo za nju . Tako da smrtna kazna je bila samo slovo na papiru...

  • Draza

    4. oktobar 2019 | 19:35

    Steta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA