≫ 

Sve tragedije porodice Bijedić: Džemal je poginuo kad je ispratio Tita, praunuka mu je ubijena

Bijedić je tragično preminuo 18. januara 1977. u avionskoj nesreći na letu za Sarajevo nakon što je u Beogradu ispratio Tita na put u Libiju

  • 9
Dzemal Bijedic Foto: Profimedia/Zuma Press

Mediji u Bosni i Hercegovini otkrili su da je devojka mučki ubijena kod Ljubuškog Lana Bijedić (19) i da je praunuka Džemala Bijedića, pravnika, učesnika Narodnooslobodilačke borbe. Bijedić je bio društveno-politički radnik SFR Jugloslavije i SR Bosne i Hercegovine i junak socijalističkog rada. U periodu od 1971. do 1977. godine obavljao je funkciju predsednika Saveznog izvršenog veća.

Bijedić je rođen 22. aprila 1917. godine u Mostaru. Potiče iz ugledne trgovačke porodice Bajramage Bijedića, koja se 1915. godine doselila iz Gacka u Mostar. Bilo mu je tek nešto više od godinu dana kada mu je 1919. godine otac Adem umro od španskog gripa. Tada je svu brigu o porodici preuzela njegova majka Zafira i stric Bećir.

Osnovnu školu završio je u rodnom mestu, a Pravni fakultet u Beogradu.

Spasioci, reka Studencica Spasioci izvukli telo iz reke; Foto: gss.ba

Kao gimnazijalac bio je član muslimanskog društva Gajret i postao je simpatizer revolucionarnog omladinskog pokreta, kome se priključio tokom studija u Beogradu. Oktobra 1938. u Beogradu je primljen u članstvo Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ), a decembra 1939. u Mostaru u članstvo Komunističke partije Jugoslavije (KPJ). U periodu od 1940. do 1941. bio je sekretar Oblasnog komiteta SKOJ-a za Hercegovinu. Kao član KPJ i Mostaru hapšen je četiri puta.

Bijedić je nakon Drugog svetskog rata bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Vlade NR Bosne i Hercegovine, potom 1948. načelnik Uprave za agitaciju i propagandu Centralnog komiteta KP BiH. Bio je i sekretar Oblasnog komiteta KPJ za Hercegovinu, član Izvršnog veća SR Bosne i Hercegovine, predsednik Republičkog vijeća, predsednik Skupštine SRBiH i predsednik Saveznog izvršnog veća (SIV) 1971 godine.

Tragično je preminuo 18. januara 1977. u avionskoj nesreći na letu za Sarajevo nakon što je u Beogradu ispratio Tita na put u Libiju. Supruga Razija je poginula zajedno sa Džemalom. Iza sebe su ostavili troje dece: Dragana, Azru i Milenka.

Odmah po saznanju za tragediju predsednik Tito se vratio u zemlju i prisustvovao njegovoj sahrani u Sarajevu. Na čelu Saveznog izvršnog veća nasledio ga je Veselin Đuranović (iz Crne Gore). Iste godine, kada je poginuo, u Mostaru je osnovan Univerzitet koji je poneo njegovo ime.

Ujak Džemala Bijedića je uvek verovao da je Džemal ubijen 

Posljednji put se, kaže, sa Džemalom sastao tri meseca pre smrti, 23. oktobra 1977. u vikendici u Trnovu, kraj Sarajeva.

- Govorio mi je na uho: 'Bahrice, puno znam, ubit će me'. Govorio je da je Tito izolovan, da je blokiran od supruge Jovanke, da se do njega ne može doći. Govorio mi je o vrhovima JNA. Bez daljnjeg, on je predosećao smrt - naveo je Bahrudin Bijedić, nekadašnji konzul SFRJ.

On kaže da takvi slučajevi ne mogu zastereti i da bi trebalo doći do obnavljanja istrage i rekonstrukcije na sličan način kako se to čini sa slučajevima smrti palestinskog lidera Jasera Arafata ili ili bivšeg turskog premijera Turkguta Ozala.

Video: Ljube kip umesto sina: Predrag i Jelica četiri i po godine tragaju za ubicom svog jedinca Marka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    7. oktobar 2019 | 16:00

    Neko to odgore sve sabira i računa. Ništa nije slučajno.

  • Tara

    7. oktobar 2019 | 16:05

    Secam se dobro ovih ustaskih krajeva da su sedamdesetih godina tu spremali teroristicke akcije protiv srba znamo dobro sta su srbima radili i za vreme tita nije cudo bas u tim krajevima su okoreli ustase eto i devojku kojoj zivit jos nije poceo, ubise je.

  • Kiki

    7. oktobar 2019 | 15:28

    I sada ubijaju one koji puno znaju, stara mafijaska skola, zato bolje nista neznat i sve ti ravno kao pustinja Sahara.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA