Izgubili nadu, pa videli nešto na Atlantiku: Nastavlja se potraga za hrvatskim kapetanom i mornarima

Potraga najpre obustavljena, pa opet nastavljena

  • 1
Bourbon Rhode Brod Bourbon Rhode potonuo usled udara uragana; Foto: Bourbon Rhode

Potraga za šibenskim kapetanom Dinom Miškićem i ostalih šest pomoraca, koji su nestali pre dve sedmice u potonuću broda na Atlantiku, još traje, EMSA nastavlja sa satelitskim osmatranjima, ali novih informacija nema.

Ranije danas je saopšteno da je satelit uočio neidentifikovani objekat prema kojem su odmah preusmereni brodovi potrage za nestalim pomorcima s "Burbon Roda".

Evropska agencija za pomorsku bezbednost (EMSA) na zahtev hrvatske vlade uključila se u potragu za nestalim pomorcima, a izvršna direktorka te agencije Maja Markovčić Kostelac ispričala je za HRT šta se zatim dogodilo.

Dino Miškić Šibenski kapetan Dino Miškić; Foto: Facebook/Dino Miskic

- Kao što sam najavila preksinoć, EMSA je zatražila i dobila satelitske snimke područja i na njima smo uočili mogući objekt veličine 7,5 metara nešto severnije od područja koje je bilo predmet spašavanja, odnosno traganja. Tu smo informaciju odmah prosledili nadležnim francuskim telima koja su potom uputila svoje brodove na to područje, te dala preporuku svim brodovima koji se nalaze u blizini da se upute u traganje u tom pravcu. Do ovog trenutka nemam informaciju o uspešnosti potrage, ali mi ćemo nastaviti sa satelitskim osmatranjem područja - rekla je Markovčić Kostelac.

Objasnila je da su se brodovi na lokaciju uočenog predmeta uputili rano popodne te da očekuje da će tokom noći dobiti nove informacije. Naglasila je da je od nesreće prošlo 12 dana i da treba biti realan, ali ne i odustajati.

Ministar mora, saobraćajaj i infrastrukture, Oleg Butković, rekao je da je vlada u kontinuiranom kontaktu s francuskim vlastima i EMSA-om.

- Jutros smo saznali da je putem satelita identifikovan jedan objekt i obaveštene su francuske vlasti. Brodovi koji su u blizini su u postupku traganja i mi očekujemo da ćemo za nekoliko sati imati više informacija. Nadamo se najboljem - poručio je ministar.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRPKINJA

    10. oktobar 2019 | 07:19

    Ne zelim takvu smrt nikome. Nadam se da ce se vratiti svojim porodicama. Da ce ceniti vise sve ljude i svaciji zivot

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA