Hrvati negoduju zbog dodele Nobela Handkeu, kažu da su "začuđeni i nezadovoljni"

"Reč je o piscu koji je negirao istorijske istine", piše u saopštenju resornog ministarstva

  • 39
Peter Handke Foto: Tanjug/AP/Francois Mori

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova oglasilo se saopštenjem povodom dodele Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu, u kom izražava "začuđenost i nezadovoljstvo" tim izborom.

- Ne ulazeći u pitanje Handkeovog književnog opusa i kvaliteta njegovog literarnong izražavanja, Ministarstvo izražava zabrinutost zbog dodele Nobelove nagrade osobi politički angažovanoj u pružanju podrške velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošloga veka - stoji se u saopštenju hrvatskog ministarstva, prenosi Hina.

Hrvatsko ministarstvo navodi da je ta politika "dovela do ratova na području bivše Jugoslavije, teških zločina na Kosovu i agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su izgubljeni mnogi životi, proterano brojno stanovništvo i uvedena dugotrajna nestabilnost u ovome delu Evrope".

U saopštenju se kaže da je evropsku i svetsku javnost iznenadila i činjenica da je Handke održao oproštajni govor na sahrani Miloševića.

Dodaje se i da su "američki, britanski i međunarodni PEN, kao i brojni ugledni filozofi i pisci širem sveta, ocenili neprihvatljivom ovu odluku Švedske kraljevske akademije, jer je reč o piscu koji je negirao istorijske istine i podržavao zagovarnike genocidne politike".

Dodelom Nobelove nagrade Peteru Handkeu narušen je ugled i doveden u pitanje kredibilitet same nagrade, piše u saopštenju hrvatskog ministarstva spoljnih i evropskih poslova.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    13. oktobar 2019 | 08:13

    Koga briga sta ustase misle..nisu se bunili kada je Obama poslije miliona mrtvih dobio Nobela za mir...

  • Raka

    13. oktobar 2019 | 08:03

    Hrvati reaguju što je podrzavao Miloševica a ne smeta ju im oni sto podržavaku Tudjmana. Franjo je iz Knimnske krajine proterao svakog Srbina i na hiljafe likvidirao tokom bekstva,bommbardovao izbeglcke koline. Kako ih nije stid.

  • Bole

    13. oktobar 2019 | 08:36

    O,kakvoj istini hrvati pricaju? Sa kojom vodom ovoga sveta moze da se opere jasenovac bednici ljudskog roda. Usta vi ustase verujete jadni bili i jadni ostali. Otpadnici ljudskog roda. Tiha voda breg valja istina dolazi polako ali, sigurn.o

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA