Učiteljica pohvalila učenika iz Turske: Jedini u razredu dobio peticu iz crnogorskog jezika

Procenjuje se da se oko tri hiljade Turaka doselilo u Crnu Goru u poslednje dve godine, a danas je u Budvi svakodnevica da u odeljenju sede deca poreklom iz Rusije, Ukrajine, Jermenije, Turske...

  • 3

U budvanskim učionicama sve je više dece čiji su se roditelji doselili iz Turske, a učenje crnogorskog jezika im ide od ruke.

- Zar je moguće da je jedini na kontrolnom iz maternjeg jezika dobio peticu, iako je njegov maternji jezik turski? - tim rečima je učiteljica jedne budvanske osnovne škole pohvalila destogodišnjeg dečaka koji se pre dve godine sa roditeljima doselio u Budvu iz Turske, ali i kritikovala njegove drugare da nisu dobro savladali pravopis.

Sve više roditelja koji su se doselili u Budvu odlučuje da decu školuje u crnogorskim školama.

Struktura odeljenja najbolje oslikava kojim je to inostranim državljanima Crna Gora bila destinacija u koju žele da investiraju. Nakon ruskih državljana, čija su deca praktično preplavila budvanske škole, potom Ukrajinaca, sve više je i Turaka.

Procenjuje se da se oko tri hiljade Turaka doselilo u Crnu Goru u poslednje dve godine.

Danas je u Budvi svakodnevica da u odeljenju sede deca poreklom iz Rusije, Ukrajine, Jermenije, Turske...

Zbog svog tog "šarenila", mali Budvani se u najranijem dobu upoznaju sa različitim običajima, jezicima, etičkim normama...

Iz Ministarstva prosvete Vijestima je rečeno da je nešto više od 40 dece turskih državljana u obrazovnom sistemu.

- Sva ta deca imaju sva prave i obaveze kao i svi drugi učenici, s obzirom na činjenicu da je osnovno obrazovanje obavezno, a svakako da su škole uvek spremne na podršku pri integraciji sve dece stranih državljana - saopšteno je Službi za odnose s javnošću.

Od ukupnog broja dece turskih državljana, četvrtina se školuje u budvanskim osnovnim školama.

U OŠ "Stefan Mitrov Ljubiša" kažu da su ove godine upisali četiri prvaka, a da su u starijim razredima još dva učenika turskih državljana.

U Drugoj osnovnoj školi nastavu pohađa pet turskih državljanja, a troje koji su do ove godine pohađali nastavu prešli su u privatnu školu u Budvi.

Dugogodišnja profesorka u budvanskoj Srednjoj mešovitoj školi "Danilo Kiš" Božena Jelušić ocenila je da na sreću Budve, ali na nesreću Crne Gore, imamo sredine koje beleže rast broja upisanih učenika i na drugoj strani škole koje polako nestaju.

- Naravno, sve veći broj odeljenja u Budvi nije znak većeg nataliteta, već doseljavanja, ponajviše iz drugih delova Crne Gore, ali i iz inostranstva. Tako se u ‘dva talasa’ dogodio veliki rast upisane dece, prvo sa nekadašnjeg sovjetskog prostora, mahom iz Rusije i Ukrajine, a danas imamo porast broja učenika iz Turske (bilo da je reč o turskoj ili kurdskoj nacionalnoj zajednici). Činjenica je da će integracija ovih učenika biti u izvesnom smislu zahtevnija, jer nije u pitanju ista porodica jezika. Takođe je i većinska pravoslavna religijska pripadnost u prvom slučaju bila dodatni razlog da mladi Rusi čak počnu zaboravljati vlastiti jezik. Kao nastavnica sam često nastojala da ruske autore čitaju na ruskom jeziku i uočavala kako im to postaje sve teže. Rusija je brzo reagovala, otvarajući škole na ruskom i pružajući dodatne mogućnosti mladima - kazala je Jelušićeva za Vijesti.

Škola, đaci, učionica, nastava Učenik iz Turske bez problema savladao crnogorski jezik Foto: Profimedia/Wavebreak

Ona kaže da bi učenicima iz Turske svakako trebalo dodatno olakšati integraciju i ubrzati njihovo ovladavanje jezikom zajednice.

Navodi i da se ne bi iznenadila da i sama Turska odluči da im pomogne.

A dečak sa početka priče uspeo je u potpunosti da se prilagodi lokalnoj sredini i u potpunosti ovlada jezikom - kao da je rođen u Crnoj Gori. Sa druge strane, on je drugove naučio koje igre njegovi sunarodnici vole, šta vole da jedu...

Kupili više od 100 stanova i poslovnih prostora

Više od stotinu stanova i poslovnih prostora tokom ove i prošle godine godine kupili su turski državljani u Starom gradu i luksuznim stambenim kompleksima u Opštini Budva.

Procenjuje se da u zakupu biznismeni iz te države drže oko 50 poslovnih prostora u ekskluzivnoj zoni, uz samu obalu i u Starom gradu.

Praktično samo u Starom gradu više od deset poslovnih prostora su zakupili turski državljani, otvarajući prodavnice nakita, kožne galanterija, ali i suvenirnice.

Budva, panorama Sve više Turaka kupuje nekretnine u Budvi Foto: Wikipedia/Igycg

Gotovo da nema luksuzne zgrade u Budvi ili apartmanskog naselja, da neko od turskih državljana nije trgovao nekretninu.

Sve više turskih državljanja se preko svojih firmi pojavljuju i kao investitori gradnje stambenih i apartmanskih zgrada. Poznavaoci tržišta nekretnina kažu da će se interesovanje turskih državljana nastaviti i da se ponavlja situacija od pre deceniju kada su Rusi kupovali sve što im je za oko zapalo.

Da je Crna Gora atraktivna za turske biznismene, svedoči i podatak iz aprila - da ima više od 2.000 njihovih privrednih društava. Najviše firmi koncentrisano je na primorju, posebno u Budvi, i u Podgorici. Turski državljani najviše ulažu u građevinarstvo, turizam i trgovinu.

(Telegraf.rs/Vijesti.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    13. oktobar 2019 | 21:14

    Oj svijetla majska zoro, turska...

  • Čeda Ekser

    14. oktobar 2019 | 06:46

    To je jako ko pistolj!Moja cerka ovde u Francuskoj je iz francuskog jezika bolja os same francuske dece i najbolja u razredu pa ne pise u novinama!

  • Bulat

    13. oktobar 2019 | 22:10

    Lepo da Budva postaje internacionalni grad gde se ljudi lepo slazu I druze. Bravo za malisane. Ekonomija ce biti sve bolja I bolja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA