≫ 

Skandalozna odluka da 7 silovatelja budu puštena da se brane sa slobode postala još bizarnija

- Nakon što ih je ispitao sudija istrage, zaključio je da nema opasnosti od ponavljanja krivičnog dela - rekao je Hrvoje Visković

  • 4

Skandalozna odluka suda u Zadru, koji je na slobodu pustio sedam osumnjičenih za grupno silovanje maloletnice, dobila je isto tako skandalozni nastavak za koji se pobrinuo portparol toga suda koji se nešto pre podneva obratio medijima u vezi s tim slučajem.

Hrvoje Visković za sve je, naime, okrivio - medije.

- Percepcija javnosti je vođena bombastičnim naslovima u novinarima, zbog što veće čitanosti, a ne onoga šta se stvarno dogodilo. Često se tenzije nepotrebno dižu - rekao je portparol suda o slučaju sedmorice mladića osumnjičenih za silovanje 15-godišnje tinejdžerke, koju su potom, kako navode tužioci, onda još i ucenjivali snimcima polnog odnosa.

- U petak su privedena petorica mlađih punoletnika zbog više krivičnih dela koji se tiču polnog zlostavljanja. Nakon što ih je ispitao sudija istrage, zaključio je da nema opasnosti od ponavljanja krivičnog dela - rekao je Visković.

Devojčica silovana u više navrata

Okupljenim novinarima nije bilo jasno na osnovu čega je istražni sudija Ivica Marković zaključio da nema opasnosti od ponavljanja dela s obzirom na to da tinejdžerku, kako su naveli tužioci, nisu silovali jednom nego u više navrata, ali portparol nije dao odgovor na to.

- To je stvar procene sudija istrage - odgovorio je Visković. Rekao je da su određene mere opreza, među kojima je javljanje policiji dva puta mesečno.

I žrtva i silovatelji žive u istom mestu

- Mere opreza koje su određene su zabrana približavanja žrtvi, zabrana bilo kakvog komuniciranja, javljanja policiji dva puta mesečno - pobrojao je.

Podsetimo, žrtva i osumnjičeni za silovanje žive u istom mestu.

Silovanje, zlostavljanje Foto-ilustracija: Shutterstock

Portparol suda je potvrdio da tinejdžerka koja je žrtva silovanja još nije ispitana.

- Tek trebamo da primimo predlog državnog tužioca i onda ispitivanje - rekao je.

Novinari su ga upitali i o navodnim snimcima silovanja koje su napravili osumnjičeni.

- Navodno su postojali snimci, ali u spisu ih nema - odgovorio je portparol. Dvojica maloletnika koji se takođe spominju u grupi koja je silovala 15-godišnjakinju uopšte nisu privedeni.

Maloletnici nisu privedeni

- Dvojica se samo spominju u kaznenoj prijavi, niti su privedeni niti ispitani. Protiv dvojice maloletnika postoji prijava, ali nema ništa od procesuiranja - rekao je, ništa dodatno ne objašnjavajući.

Državno tužilaštvo se žalilo na presudu, a portparol suda kaže da će odluka o toj žalbi biti brzo donesena.

- Vanraspravno veće odlučuje o žalbi, kad stigne žalba, vrlo brzo će biti odgovoreno - rekao je. Novinari su ga pitali je li sudija pogrešio.

- Uopšte ne možemo da govorimo na taj način - odgovorio je Visković.

(Telegraf.rs / Izvor: Index)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA