≫ 

Detalji sa suđenja Smiljani: Sestru Jasminu je udarila 5 puta, smrskala joj nos i vilice

Na suđenju su govorila i tri svedoka, a jedan od njih rekao je da je Srnec sklona lažima i manipulacijama

  • 0

Pogleda uprtog u pod, sa lisicama na rukama, Smiljana Srnec nešto pre 9 sati stigla je pred varaždinski sud gde je danas počelo suđenje za ubistvo njene sestre Jasmine Dominić. Nije ništa rekla novinarima, a na čitanje optužnice rekla je kako se ne oseća krivom. Ali, tužilaštvo je iznelo do sada nepoznate detalje jezivog slučaja.

Prema optužnici, Smiljana je Jasminu udarala pet puta s namerom da je ubije. Razbila joj je nos, gornju i doljnu vilicu.

Žrtva je usmrćena u ležećem položaju kada se nije mogla braniti. Do usmrćenja je došlo u leto 2000. Dokazaćemo da je koristila gumene rukavice. Nakon toga je Smiljana Srnec sakrila telo svoje sestre u zamrzivač. Poklopac zamrzivača zalepljen je lepkom. Na temelju psihijatrijskog nalaza dokazaćemo da se radi o profilu osobe koja je sposobna počiniti ubistvo pa i ubiti svoju sestru - reklo je tužilaštvo.

Prema njima Smiljana je pričala susedima da je Jasmina u to vreme dolazila kući kasno uveče, a rano ujutro odlazila, što je, tvrde, bila laž.

Odbrana: Nije dužna reći ko je ubio Jasminu

 

Odbrana je rekla kako je sporno što je okrivljena dužna reći ko je ubio sestru kako ona sama ne bi bila osuđena te da će dokazati da Srnec nije ubila svoju sestru i da je nije mogla ubiti.

- U ovom postupku će se raspravljati o porodičnim tajnama i lažima i tako tražiti odgovor na pitanje ko je ubio Jasminu Dominić. Mora se dokazati vreme kada je žrtva poslednji put viđena živa, ko je prikrivao istinu u porodici Dominić, ko je sve živeo u porodičnoj kući, ko su bile agresivne osobe u porodici, da li je okrivljena mogla sama sahraniti telo žrtve - rekao je advokat.

Kazao je i da će odbrana dokazati da Jasmina Dominić nije nestala u avgustu 2000. godine.

Jasmina Dominić, nestala 2000.

Jasmina je ubijena u porodičnoj kući Foto ilustracija: Telegraf/Profimedia/Wikipedia/Suradnik13

Dokazaće, rekao je, da su članovi porodice Dominić lagali i prikrivali istinu o sebi. U kući su u to vreme živele još tri osobe. Ćerka okrivljene, koja je imala četiri godine, otac koji je samo povremeno bio odsutan radeći na terenu u Istri te majka koja je dolazila kući iz Nemačke nekoliko puta godišnje. Okrivljena, pak, nije neprekidno i svakodnevno boravila u kući.

Dokazaćemo da okrivljena nije bila agresivni član porodice nego su to bili drugi članovi. Uvidom u zdravstveni karton vidi se da okrivljena nije mogla sama staviti telo u zamrzivač jer su joj još 1999. godine utvrđeni bolovi u leđima. Dokazaćemo i da okrivljena nije imala motiv za ubistvo jer žrtva ni na koji način nije od nje bila ni bolja ni uspešnija. Policija je prestala tražiti počinioca odmah nakon što je uhapsila okrivljenu. Sud je ne sme proglasiti krivom jer ne želi reći ko je počinio ubistvo - rekao je u uvodnoj reči advokat Krešimir Bagarić.

Svedok: "Išla je u Mađarsku s Jasmininim dokumentima"

 

Prvi od tri svedoka govorio je Romeo Kanižaj.

- Ne znam kad sam je zadnji put video. Prijateljski odnos trajao je nekoliko meseci. Nekad sam zvao Jasminu u njenu kuću. Upoznao sam je u kafiću u kojem je radila, a u koji sam povremeno zalazio. O problemima u njenoj porodici nisu pričali - rekao je Kanižaj i dodao da nakon prekida veze nije više video Jasminu te da je supruzi priznao svoj odnos s Jasminom.

Drugi svedok, Dražen Palfi zadnji put je Jasminu video u septembru 2000. godine. Smiljanu zna od rođenja.

Državna tužiteljka podsetila ga je kako je u istrazi za Srnec rekao da je sklona lažima i manipulacijama.

Upitala ga da li je to tačno, a Palfi je rekao da jeste. Pitala ga je i kakav odnos je Srnec imala prema novcu, a on je rekao kako je odnos bio neodgovoran te da je često išla u kladionice.

Smiljana Srnec, Jasmina Dominić, nestala 2000.

Smiljana je na početku suđenja negirala ubistvo Foto: Profimedia

Govorio je i ocu Martinu. Za njega je rekao da je bio dobričina, ali sklon alkoholu. Ali ni tad nije bio agresivan. Mučilo ga je gde je Jasmina. Govorio je da je u Francuskoj, ali da mu se ne javlja i da su joj dokumenti kod kuće.

Palfi je rekao kako su negde oko Uskrsa 2001. godine on, Smiljana i njen suprug išli u Mađarsku, a da je Smiljana imala Jasminine dokumente.

- Smiljana mi je rekla da ima sestrine dokumente jer su slični - rekao je Palfi.

Tužiteljka je svedoka tad pitala da li je Smiljana ikad govorila o Jasmini. Palfi je rekao da ju je suseda pitala za Jaminu, a Smiljana joj je iziritirano rekla da je u Francuskoj.

Treći svedok, Josipa Vugrinec, rekla je da su i Smiljana i Jasmina bile dobro odgojene, ali da je Smiljana nekad bila nervozna. Nekad ju je pitala za Jasminu, a Smiljana joj je odgovarala da je njena sestra dobro.

(Telegraf.rs/Dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA