Srednjovekovni mač izvučen iz Vrbasa, biće prevezen u Muzej RS

Mač je u odličnom stanju

  • 3
mac u kamenu u reci vrbas

Printskrin: Youtube/Nezavisne novine

Srednjovekovni mač, koji je nedavno pronađen zaboden u kamen u reci Vrbas nedaleko od Banjaluke, izvučen je iz vode, potvrdila je Ivana Pandžić, arheolog ronilac.

Pandžićeva kaže da je mač u odličnom stanju, te da su već počeli prvu fazu zaštite mača pre transporta.

- Jedino je vrh mača koji je bio zaboden u stenu malo oštećen, nedostaje mali deo vrha. Mač će sada biti prevezen u Muzej RS, a sa nama je danas kolegica iz Instituta za konzervaciju iz Beograda, koja je odmah pristupila zaštiti - rekla je Pandžićeva.

Ističe da će mač biti sve vreme u Muzeju RS, a da će za ostale detalje, tragova koji će moći pojasniti pobliže odakle je mač i kome je pripadao znati tek kasnije.

Srednjovekovni mač zaboden u kamen su su ronioci Ronilačkog kluba "Buk" Banjaluka pronašli pre nekoliko meseci.

Mač je pronađen u naselju Rekavice, kod Banjaluke, u blizini srednjovekovnog grada Zvečaj, a stručnjaci veruju da i jeste iz ove utvrde.

Pronalazak mača predstavlja veliko arheološko otkriće, jer je na teritoriji grada Banjaluka u proteklih 89 godina, koliko postoji Muzej RS, pronađen samo jedan srednjovekovni mač, i to dosta oštećen, a čuva se u zbirci srednjovekovnog oružja i oklopa.

(Telegraf.rs/Nezavisne.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Svoje ime

    17. oktobar 2019 | 13:09

    E Arture Arture....

  • febo

    17. oktobar 2019 | 13:38

    Znaci englezi nam ukrali kralja artura,znao sam

  • Mića iz kafića

    17. oktobar 2019 | 17:31

    Možda je to prvobitni mač imperijaliste Darta Vejdera? Možda je neuspešno pokušao proširiti svoju zvezdanu Imperiju i na Balkan ali se skliznuo na Vrbaskome kamenu i utekao ostavivši iza sebe i svoj mač?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA