Nova pravila za dobijanje hrvatskog državljanstva od 1. januara

Izmene zakona stupiće na snagu 1. januara predstojeće 2020. godine

  • 13
Hrvatski pasos Hrvatski pasoš / Foto: Wikipedia

Hrvatski sabor izmenio je Zakon o hrvatskom državljanstvu i ublažio uslove potrebne za sticanje hrvatskog državljanstva.

Prošireno je pravo sticanja hrvatskog državljanstva poreklom, odnosno prema roditeljima. Državljanstvo poreklom moći će da stekne i osoba starija od 21. godine života rođena u inostranstvu čiji je jedan roditelj u trenutku rođenja hrvatski državljanin, ako u dve naredne godine podnese zahtev za upis u evidenciju hrvatskih državljana, a MUP utvrdi da za to nema prepreka, piše Hina.

Proširuje se krug osoba koje se smatraju iseljenicima.

- To ne bi bile samo osobe koje su iselile s područja današnje Hrvatske, nego i s drugih prostora u kojima su živeli Hrvati, a u kojima se u vreme iseljenja te osobe nalazilo i područje današnje Republike Hrvatske - objasnio je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Žarko Katić.

Hrvatskim državljaninom, naveo je, smatraće se i osoba rođena od 8. januara 1977. do 8. novembra 1991, kojoj su trenutku rođenja oba roditelja imala hrvatsko državljanstvo, ali joj je u evidenciji o državljanstvu upisano drugo državljanstvo, pod uslovom da u roku od dve iduće godine podnese zahtev za utvrđenje državljanstva.

Izmene Zakona stupiće na snagu 1. januara iduće godine, a poslove vođenja evidencije o hrvatskom državljanstvu umesto državne uprave, obavljaće županije, odnosno Grad Zagreb.

(Telegraf.rs/ Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lida

    19. oktobar 2019 | 11:01

    Jedan od roditelja mi je tamo rođen, u sfrj naravno, ali mi ne pada na pamet da uzmem njihov pasoš, ni da ikad uđem u ndh, gadim se od šahovnice!

  • Trle

    19. oktobar 2019 | 07:34

    Ujacima zemlja prazna pa se fiktivno uvećavaju na ovaj način.

  • rajnhard

    19. oktobar 2019 | 09:00

    Ovo na slici je zastava NDH....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA