Slavka pre 3 godine izbacili iz škole zbog autizma, vraća se u klupu sa decom (15). Država je kriva

Mršević je prošle godine uzburkao javnost kad je na svom Fejsbuk profilu objavio fotografiju ispred škole u Rudom i napisao kako svi osim njega imaju pravi ući u školu

  • 0

Sud je proglasio krivim Ministarstvo prosvete RS i Srednjoškolski centar Rudo jer su Slavku Mrševiću uskratili pravo na školovanje tako što su mu zabranjivali da uđe u učionicu, pretili zvanjem policije i propustili da učenika sa posebnim potrebama uključe u nastavu. Slavko je iz ovoga izašao kao pobednik i može da nastavi školovanje, ali sada se javlja drugi problem: kako mladić, sada 19-godišnjak, da sedne u klupu sa 15-godišnjacima?

- Ovo je još jedna pobeda etičkog principa nad beskrupuloznim neznalicama i manipulatorima u institucijama, koji su zaboravili da su učenici svrha njihovog bitisanja na državnom budžetu. Okružni sud u Istočnom Sarajevu doneo je 10. septembra 2019. godine istorijsku pravosnažnu presudu za diskriminaciju u procesu obrazovanja - krivi su! -  napisao je Bojan Bajić, javni zastupnik učenika Slavka Mrševića.

Slavko Mršević Foto: Avaz.ba

Kako piše Bajić, tuženo Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske i Javna ustanova Srednjoškolski centar Rudo pravosnažno su proglašeni krivima za "diskriminaciju nad učenikom Slavkom Mrševićem na način da su učeniku na početku 2016/2017. godine, bez donošenja ikakvog formalnog akta o tome, uskratili pravo da pohađa nastavu te su propustili da preduzmu mere inkluzije učenika sa posebnim potrebama u redovnu nastavu".

- Zbog toga je ova presuda lek za dušu napaćenoj porodici. Slavko je stoički sve izdržao i dokazao svoju ispravnost. Čestitam sudijama na odbrani profesije i sudijske etike, verovatno ni njima nije bilo lako presuditi državnom sistemu da je počinio diskriminaciju. U ime porodice, zahvaljujem organizaciji "Vaša prava", koja je vodila ovaj parnični proces - navodi učenikov zastupnik.

Međutim, sada se javlja drugi problem, jer kako Slavko, koji ima 19 godina, sada može da nastavi školovanje i sedne u klupu sa 15-godišnjacima?

- Kako je moguće tako nešto i zašto se presude u ovakvim predmetima ne donose u razumnom roku zbog posledica koje izazivaju? Odgovor je jednostavan. Nije Slavko autističan, oni koji odlučuju su nepregledani - objavio je na Fejsbuku e-magazin "Naši dani".

Mršević je prošle godine uzburkao javnost kad je na svom Fejsbuk profilu objavio fotografiju ispred škole u Rudom i napisao kako svi osim njega imaju pravi ući u školu.

Mladić s Aspergerovim sindromom postao je tako simbol borbe za inkluziju dece sa posebnim potrebama.

Zbog ove dijagnoze, onemogućen mu je pristup Srednjoj saobraćajnoj tehničkoj školi (SŠC) u Rudom, koju je pohađao. Prema stručnim mišljenjima, on je sposoban da se školuje redovnim putem, ali uz prilagođeni, inkluzivni nastavni plan i program.

On je bez ikakvog zakonskog razloga izbačen iz škole. Prema rečima njegovog oca Nenada Mrševića, Slavko je u školu upisan 2015. i u prvom polugodištu je dobijao ocene koje mu nisu zaključene. Drugo polugodište je okončao neocenjen tako da nije mogao nastaviti školovanje. Zato je njegov otac o ovom slučaju obavestio sve relevantne institucije te je podneo tužbu protiv 10 osoba zbog kršenja Zakona o srednjem obrazovanju i uskraćivanja prava na školovanje dečaku.

(Telegraf.rs/Avaz.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA