Hrvatski zamenik direktora policije podneo ostavku. Uhvaćen je u ludačkoj vožnji od 160 na sat

On je vozio 160 km/h u mestu gde je dozvoljeno 50 km/h

  • 5
Josip Ćelić Printskrin: Youtube/ Trend Medij

Josip Ćelić podneo je ostavku na mesto zamenika direktora policije u Hrvatskoj nakon što je otkriveno da je u martu uhvaćen u prebrzoj vožnji, ali dosad nije bio kažnjen, javlja Dnevnik.hr. Povodom ovog slučaja se oglasio i MUP.

Stručni tim policijskih službenika upućen u Policijsku upravu zadarsku podneo je izveštaj o utvrđenom činjeničnom stanju.

U vanredni nadzor uputio ih je glavni direktor policije Nikola Milina zbog provere informacija objavljenih u medijima o navodnom neprocesuiranju počinjenog prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozilom u naseljenom mestu i pokušaju zataškavanja navedenog od strane zamenika glavnog direktora policije Josipa Ćelića.

Tokom provedenog vanrednog nadzora obavljeni su razgovori sa svim policijskim službenicima i rukovodiocima koji su bili upoznati, odnosno koji su mogli ili bi trebalo da budu upoznati s predmetnim postupanjem te je izvršen uvid u postojeću pisanu i video dokumentaciju slučaja. Utvrđeno je sledeće:

- Policijski službenici su dana 12. marta ove godine, nakon utvrđenog prekršaja, na mestu događaja zameniku glavnog direktora policije izdali Zapisnik o utvrđenoj brzini kretanja vozila, a koji je on svojeručno potpisao, te su uredno evidentirali i sačuvali snimak navedenog prekršaja. Međutim, potom nisu preduzeli dalja postupanja radi sankcionisanja zamenika glavnog direktora, već su to učinili tek nakon što je informacija objavljena u medijima.

Brza vožnja bahata, automobil juri, brzina Foto: Pixabay

Nakon napravljenog prekršaja evidentirana je komunikacija između zamenika glavnog direktora policije i načelnika Policijske uprave zadarske. Nije potvrđen medijski navod da je zamenik glavnog direktora tražio od načelnika policijske uprave da se prekršaj koji je počinio ne procesuira, odnosno da se snimak utvrđenog prekršaja ukloni. S tim u vezi, utvrđeno je da se snimak prekršaja nalazi u službenim prostorijama nadležne policijske stanice sačuvan kao i svi ostali video zapisi te vrste, pod rednim brojem nastanka te da ni u jednom trenutku nije bila izgubljena niti otuđena, a što se u medijskim objavama tvrdilo.

Tokom vanrednog nadzora utvrđen je još jedan slučaj nepreduzimanja daljih radnji procesuiranja saobraćajnog prekršaja policijskog rukovodioca. Naime, 9. marta 2019. godine utvrđen je prekršaj prekoračenja brzine kretanja vozilom u mestu Sabunike, za lično vozilo u privatnom vlasništvu, a kojim je upravljao načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske. On se spomenutim putem, izvan naselja, kretao brzinom od 122,5 km/h, a koja je, nakon umanjenja za 10 odsto sigurnosne razlike, bila 50,3 km/h veća od dopuštene. O navedenom prekršaju policijski službenici su pismeno sastavili zapisnik naknadno, a procesuiranje pokrenuli takođe nakon ranije navedenih medijskih objava.

Iz sprovedenog vanrednog nadzora proizlazi sumnja da su petorica policijskih službenika Policijske uprave zadarske, i to dvojica policijskih službenika koji su postupali, sadašnji i tadašnji načelnik Stanice saobraćajne policije Zadar, verovatno počinili tešku povredu službene dužnosti iz člana 96. stavka 1. tačke 1. Zakona o policiji opisanu kao "neizvršavanje, nesavesno, nepravosnažno ili nemarno izvršavanje službenih obaveza", a za petog policijskog službenika proizlazi sumnja da je počinio tešku povredu službene dužnosti iz članka 96. stavka 1. tačke 9. Zakona o policiji opisane kao "neovlašćeno ili nenamensko korišćenje sredstava Ministarstva".

Brza vožnja bahata, automobil juri, brzina Foto: Pixabay

Načelnik Policijske uprave zadarske primio je Izveštaj o vanrednom nadzoru te će preduzeti mere iz svoje nadležnosti.

Podsetimo, Ćelić je priznao da je vozio 166 kilometara na sat putem gde je dopuštena brzina 50 kilometara na sat, ali je opovrgnuo da je zataškao saobraćajni prekršaj.

- Ako se dokaže da sam bilo šta zataškavao, istog trenutka podnosim ostavku - izjavio je pre nekoliko dana Ćelić novinarima.

Njega je 12. marta policijski presretač u Briševu kod Zadra zaustavio jer je automobil karlovačkih registarskih tablica vozio višestruko prekoračenom brzinom.

Na pitanje novinara zašto je vozio tako brzo i je li razmišljao o posledicama, Ćelić je odgovorio kako definitivno i nedvosmisleno priznaje prekršaja.

- S obzirom da je postupak u toku, ja ne bih sad o razlozima, neka ide sve svojim tokom. Postupak je u toku i ja ga ne bih mogao, ni smeo da komentarišem javno. Definitivno, prihvatam i priznajem prekršaj. Ono što ne mogu da prihvatim su zlonamerne optužbe da sam u bilo kom delu zataškao, stornirao ili nekome izričito nešto naredio ili naložio da se stornira, to je apsolutno netačno - istakao je pre nekoliko dana.

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mališa

    28. oktobar 2019 | 18:03

    Kod nas bi mu se jos izvinjavali sto su ga zaustavili.

  • Dario

    28. oktobar 2019 | 20:39

    Dobio je premještaj na drugo radno mjesto u policiji,pa vi procijenite o kakvoj se ostavci radi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA