≫ 

Sud u Strazburu doneo presudu protiv BiH zbog neodržavanja izbora u Mostaru

Mostarci su poslednji put svoju lokalnu vlast birali 2008. godine

  • 2

Evropski sud u Strazburu doneo je presudu protiv BiH zbog neodržavanja izbora u Mostaru i naložio vlastima da u roku od šest meseci od pravosnažnosti promeni zakonodavstvo.

Presuda je doneta po tužbi Mostarke Irme Baralije protiv države Bosne i Hercegovine zbog neodržavanja izbora u gradu na Neretvi.

U presudi Evropski sud za ljudska prava jednoglasno je presudio da je postojalo kršenje Evropske konvecije o ljudskim pravima, preneo je sarajevski portal Klix.

Nalaže se BiH da izmeni relevantno zakonodavstvo, najkasnije u roku od šest meseci od pravosnažnosti ove presude.

Slučaj se odnosio na pravnu prazninu kojom je onemogućeno podnosiocu zahteva, lokalnoj političarki koja živi Mostaru, da glasa ili se kandiduje na izborima.

Sud je utvrdio da je ta pravna praznina stvorena neuspehom vlasti da sprovedu Odluku Ustavnog suda BiH iz 2010.

U presudi se navodi da je nesprovođenje presude Ustavnog suda dovelo do toga da su poslednji izbori održani 2008. te da od 2012. aktuelni gradonačelnik (Ljubo Bešlić) nema potreban demokratski legitimitet.

- Takva situacija je nespojiva s vladavinom zakona. Sud stoga nije mogao da prihvati opravdanje vlasti za dugotrajno odgađanje izvršenja presude, odnosno poteškoće u sprovođenju odluke. Tužena država je stoga prekršila svoju obavezu da preduzme mere da zaštiti podnosioca predstavke od diskriminatornog postupanja po osnovu njenog mesta prebivališta i da održi demokratske izbore u Mostaru - kaže se u obrazloženju presude.

Takođe, navodi se da država nije ispunila svoju obavezu da preduzme mere zaštite Irme Baralije.

Mostarci su poslednji put svoju lokalnu vlast birali 2008. godine. Ustavni sud BiH je u novembru 2010. godine zatražio delimičnu promenu Statuta Mostara koji je 2004. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice Pedi Ešdaun, kao i izmene Izbornog zakona BiH, ocenjujući ih neustavnim.

Video: Inat kuća u Sarajevu je prva ovakva u svetu, i danas prkosi svima

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Simo

    29. oktobar 2019 | 16:14

    Drzava BiH je tu nemocna. Pojedinci vrse obstrukciju gde god mogu. Sada ce eto I kaznu da plati zbog ovih izbora, zbog one crkve u tudem dvoristu.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA