≫ 

"Dabrovi su ubili moju kobilu": Meštani mole za pomoć, nemaju mira od ovih životinja

Dabrovi su iskopali tri do četiri kubika zemlje, rupa je bila prevelika

  • 2
Dabar - Zasavica, čipovanje dabrova Foto: Milena Đorđević

Danijel Platiša obilazio je ranč i primetio na nema jedne od pet kobila. Obišao je sve i ugledao zadnje noge kako vire iz rupe. Čuo je i glasno njištanje. Svoju kobilu Mazu nije uspeo da spasi.

- Davala je znake života i odmah sam pozvao prijatelje da mi pomognu da je izvučem. Ali, bilo je kasno jer je petogodišnja kobila Maza uginula -

Tako priča za regionalne medije Danijel Platiša (45) iz Bjelovara, kojem se u petak utopila kobila poni. Propala je na nasipu koga su izbušili dabrovi. Trebalo je da se oždrebi za pola godine.

Dabrovi su iskopali tri do četiri kubika zemlje, rupa je bila prevelika. Lani su dabrovi prokopali nasip od potoka Jelinec prema ribnjaku i tako su ispustili vodu, a ribe su pomrle. Da bi to sprečio, ribnjak je zaštitio tako što je stavio kamenje na onu stranu ribnjaka prema nasipu. No, to se u ovom slučaju pokazalo kobnim, jer su dabrovi, kojih kako Platiša tvrdi ima najmanje stotinak, izbušili rupe prema ribnjaku, ali dalje nisu mogli u ribnjak. Time su stvorili kanale kroz koji je propala kobila teška oko 250 kilograma.

- Više ne znam kome da se obratim kako bi se obranili od dabrova, jer njihova populacija nekontrolisano raste i iz dana u dan su sve veće štete. Nije mi jasno ko je nadležan. Hrvatske vode, Ministarstvo poljoprivrede ili neko treći, ali nešto se mora poduzeti - kazao je Bjelovarčanin.

Dodaje da je deo uz kanal u dužini od nekoliko stotina metara, koje su zauzeli dabrovi, bez ijednog drveta koje je do nedavno raslo, jer su kod čišćenja kanala ostavljena stabla kako bi se na njih mogle vratiti ptice. Uz to štetu dabrovi nanose i na usevima i prirodi.

(Telegraf.rs/24h.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA