≫ 

Uhapšen Hrvat s Evropolske liste najtraženijih begunaca: Pre 8 meseci izveo spektakularno bekstvo

Horvat je vođa grupe koja je varala na porezu prilikom uvoza robe iz EU

  • 4
Dario Horvat Foto: eumostwanted.eu

Nakon osam meseci bekstva jutros oko 10 sati u Crikvenici hrvatski policajci uhapsili su Darija Horvata (35), organizatora grupe poreskih prevaranata koji su od januara 2018. na tzv. prevarama "nestajućeg trgovca" utajili 967.000 miliona evra (7,2 miliona kuna) PDV-a.

Horvat se trenutno nalazi na putu za zagrebački Remetinec, a na poternici se nalazi od marta ove godine kada je vešto uspeo da izbegne hapšenje nekoliko trenutaka pre nego što su na njegova vrata stana u Drežničkoj ulici na Trešnjevci pokucali istražotelji s nalozima za pretragu i hapšenje.

On je iskočio kroz prozor stana pritom odbacujući telefone koje je imao kod sebe. Njegovo bekstvo su tada snimile nadzorne kamere, a policajcima nije preostalo ništa drugo nego da zaplene obimnu poslovnu dokumentaciju iz stana i krenu u potragu za Horvatom.

Zanimljivo je da su pretragom vrta tom prilikom našli i zakopani pištolj. Za razliku od odbeglog Horvata, ostalih 14 osumnjičenih je odmah pritvoreno i svi su redom se, ili branili ćutanjem ili negirali krivicu.

USKOK ih tereti da su 16 meseci pod Horvatovim vođstvom činili mrežu koja je pri uvozu gvozdene armature, pšenice i drugih roba iz EU varali na porezu.

Pojam "nestajućeg trgovca" odnosi se na princip porezne prevare po kojem se između stvarnih kupaca u RH, a radilo se o četiri firme kojma su direktori bili osumnjičeni, te prodavci iz inostranstva, ubacuju fantomske firme-trgovci koji fiktivno posreduju u stvarnoj prodaji. Međutim, kada te firme-trgovci trebaju platiti porez, iz njih se jednostavno izvuče novac a one idu u likvidaciju.

Video: Privedene 2 osobe zbog pronevere 23 miliona dinara

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pak

    7. novembar 2019 | 17:33

    "utajili 967.000 miliona evra (7,2 miliona kuna) PDV-a." Kakvi su ovo iznosi? 🙄🤔

  • Hufer

    7. novembar 2019 | 17:25

    967.000 miliona evra", jel 967 miliona ili 967 hiljada evra?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA