Štajerska garda ponovo patrolira blizu Hrvatske, lider Šiško: Obaveštamo policiju o migrantima

Grupu sa više od 50 ljudii, od kojih neki nose maske na licu i u kojoj ima i žena, predvodi Andrej Šiško, lider vanparlamentarnog nacionalističkog Pokreta za ujedinjenu Sloveniju

  • 8
Štajerska straža kamp Slovenija obuka Printskrin: N1

Slovenačka paravojna formacija Štajerska garda patrolira pograničnom zonom gde, kako kaže njen lider Andrej Šiško ne presreće ilegalne migrante, već obaveštava policiju o njihovom prisustvu, piše Rojters.

Britanska agencija prenosi da pripadnici Štajerske garde u kamuflažnoj odeći i naoružani vazdušnim puškama patroliraju šumama nedaleko od Hrvatske u pograničnoj zoni koja je, kako tvrdi Šiško, vrvi od ilegalne migracije.

Grupu sa više od 50 ljudii, od kojih neki nose maske na licu i u kojoj ima i žena, predvodi Andrej Šiško, lider vanparlamentarnog nacionalističkog Pokreta za ujedinjenu Sloveniju.

Šiško, naime, svoj angažmana objašnjava time da slovenačke vlasti ne obavljaju svoju dužnost zaštite Slovenije od onoga što smatraju migrantskom pretnjom i zato je, kaže, osnovao Štajersku i Krajnsku gardu, prenosi Rojters, čija televizijska ekipa je srela članove obe organizacije u patroli.

- Dužnost svih nas je da osiguramo bezbednost u našoj zemlji. Ako državni organi koji su plaćeni za to, ne mogu ili ne žele da osiguraju bezbednost mi možemo da im pomognemo u tome i to je ono što radimo - rekao je Šiško.

Antimigrantsko raspoloženje u Sloveniji i drugim bivšim komunistickim državama značajno je u porastu od 2'015. godine kada je istočne Evropa podnela početni teret izbegličke krize, navodi Rojters.

Prema podacima slovenačke policije, broj migranata koji ilegalno prelazi iz Hrvatske u Sloveniju porastao je na 11.786 u prvih devet meseci ove godine u odnosu na 6.911 2018. godine.

Agencija podseća da je Šiško ove godine bio u zatvoru zbog formiranja Štajerske garde i pozivanja na zbacivanje državnih institucija.

On kaže da ta grupa, koja se redovno sastaje u pograničnoj zoni vikendom, ne presreće migrante što bi, naglašava, bilo protivzakonito, već prijavljuje njihovo prisustvo snagama bezbednosti.

Policija je rekla za Rojters da su pratili ponašanje Šiškove grupe i da skoro nisu otkrili bilo kakvu nezakonitu aktivnost.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CH

    11. novembar 2019 | 21:38

    Oni cuvaju svoju drzavu.Kalva je takva je ali njihova.Srbi u neke delove svoje ne mogu ni da idu.Nemojte se samo smejati i gledati u tudje dvoriste.Sredite svoje.

  • Ali

    11. novembar 2019 | 18:15

    Šiiiiškooooooo!!!???Aahahahahahahaaaaa!!!

  • DARKO 100%

    11. novembar 2019 | 17:54

    Policija kaze da nema nezakonitih radnji ,a oruzje? i to jos automatsko ,otkud dozvole za to?Janezi se prave ludi malo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA