Nestao sa proslave 18. rođendana i obesio se u šumi: 10 meseci ranije udario čoveka, koji je umro

U školi koju je maturant pohađao kažu kako ništa nije upućivalo na tragediju

  • 0

Zadar je u ponedeljak šokirala vest o tragičnoj smrti maturanta koji je počinio samoubistvo na svoj 18. rođendan. Priča je time tragičnija što je reč o mladiću koji je samo deset meseci ranije krivično prijavljen zbog nanošenja teških telesnih povreda glave zbog kojih je 44-godišnji Zadranin Marin Tičić preminuo u zadarskoj Opštoj bolnici nakon što je upao u duboku komu.

Šta je bio motiv obračuna tada učenika trećeg razreda zadarske srednje škole i 44-godišnjeg radnika Cromarisa službeno nije bilo poznato, ali incident se odigrao na Autobuskoj stanici u Zadru oko 13.40 sati, dok su učenici koji žive u prigradskim mestima čekali autobus za povratak kućama.

Navodno je 17-godišnjak hteo "vratiti" šamar koji mu je 44-godišnjak dao nekoliko dana pre jer mu se s prijateljima navodno smejao. Mladić ga je dan kasnije dočekao i udario u glavu, nakon čega je Tičić umro četiri dana kasnije. Iako se sve vreme navodilo da je maloletnik u obračunu kao oružje koristio bokser, policija je to demantovala.

Prema rezultatima službene istrage, Tičić je nakon udarca 17-godišnjaka pao i udario glavom o tlo, pri čemu je zadobio prelom baze lobanje. Inače se, koliko je poznato, lečio od zavisnosti i bio je veoma krhke konstitucije.

Rezultati obdukcije pokazali su kako je do smrti došlo zbog udarca glave u betonsku ploču, što su tada potvrdili i u Županijskom državnom tužilaštvu.

Maloletnik je zadržan u pritvoru do 30 dana, nakon čega je pušten da se brani sa slobode.

U međuvremenu je, kako se saznaje, uspešno nastavio školu i upisao četvrti razred. Trpeo je zbog nesretnog događaja, ali na njemu se to nije moglo primetiti. U školi tvrde da je celo vreme bio pod stručnim nadzorom psihologa, te ostalih osoba odgovornih za njega u školskom sistemu.

- Reč je o strašnom sledu nesretnih okolnosti koji je počeo i završio tragično. Ne mogu, niti smem to komentarisati. Mogu samo reći da je učenik bio u tretmanu u kojem je trebao biti. Uspešno je upisao razred i bio dobar u školi. Nije bio agresivan niti je s njim ranije bilo problema pre prvog incidenta - rekao je direktor škole koju je mladić iz okoline Zadra pohađao.

U školi niko nije mogao naslutiti šta se zapravo sprema. Zadnjih pet dana mladić se smejao i zabavljao kao i njegovi vršnjaci. Iako mu je službeni rođendan kojim je slavio punoletstvo bio dva dana ranije, zabavu je odlučio da organizuje u subotu. Pozvao je društvo u porodičnu kuću i sve je bilo u redu do nekih sat vremena iza pola noći. Mladić je iznenada nestao sa zabave i niko ga nije mogao pronaći. Nakon nekoliko sati potrage usledio je šokantan prizor. Mladića su pronašli u obližnjoj šumi - obešenog.

- Malo je reći da smo šokirani. Strašno je to što se dogodilo - rekli su u školi koju je mladić ove godine trebao završiti.

Neutešna majka 44-godišnjaka Marina Tičića koji je preminuo u januaru u zadarskoj Opštoj bolnici jedva je imala snage govoriti o još jednoj strašnoj nesreći nakon smrti njenog sina.

- Jako mi je teško i ne mogu verovati šta se dogodilo. Da su se dogodile takve strašne stvari... Moga sina nema već deset meseci, ne shvatam šta se dogodilo, niti mi je sin nešto govorio pre svega toga. Žao mi je što je sve to tako strašno ispalo, ne mogu verovati...ne mogu verovati...sada nema ni drugog mladića, pa šta se to događa - ponavljala je kroz suze.

Kobnog je dana njen sin kao i svakog drugog otišao na posao, ali s posla se više nije vratio kući.

Bešenje, Obesio se, obešenjak, obesiti se, samoubistvo, omča

Foto: pixabay.com

- Ne znam šta se dogodilo ni dan danas. Znam samo kako je moj sin umro. To su mi tada rekli lekari. On je njega udario takvom snagom da su mu nosne kosti ušle u mozak, a šta je bilo između njih ne znam ni danas. Nikada ga nisam upoznala, niti njega ni njegove roditelje. O njemu ne znam ništa. Nikada nije došao kod mene. Niko nije bio ni na sahrani - ispričala je potresena majka s kojom je 44-godišnjak sam živeo na Voštarnici.

Iako je maloletnik na Fejsbuk profilu pre nesreće na zadarskoj stanici imao slike naoružanih ljudi odevenih u crno, u školi koju je išao navodili su kako ništa nije upućivalo na tragediju koja je dosad uništila dva života.

Nakon incidenta patolog splitskog KBC-a, utvrdila je da je nosna kost 44-godišnjaku bila slomljena jednim udarcem šake. Navela je kako bi u slučaju da je muškarac primio udarac bokserom došlo do puknuća kože, što ovde nije bio slučaj.

Maloletnik se teretio za nanošenje teških telesnih povreda sa smrtnom posledicom za šta je zaprećena zatvorska kazna od 3 do 15 godina.

Iako je reč o sukobu koji je, nažalost, završio s najgorim mogućim ishodom, fizički ispadi srednjoškolaca, posebno na zadarskoj stanici nisu nimalo neuobičajena pojava u Zadru. Upravo je zbog takvih ispada zadarska Obrtnička škola pooštrila kazne prema učenicima. Nakon frapantnog snimka brutalne tuče koja je izašla u javnosti, a u kojoj su učenici te škole koristili boksere, dok ih kolege i prijatelji bodre i navijaju, dvojica su učenika prošle godine izbačeni iz te škole.

Pamti se i obračun iz 2010. kada je na stanici usred dana učenika trećeg razreda obrtničke škole Vice Vlatkovića sekirom napao dve godine stariji učenik završnog razreda Tehničke škole.

Nakon jednog od niza takvih ispada poznati zadarski sociolog prof. dr Zlatko Miliša upozorio je na eskalaciju nasilja među mladima.

- Agresivnost je poželjna jer se njome dobija status, a atmosfera u društvu je takva da tek s nasiljem postaješ neko i nešto. Još ako "imaš sreće" pa tvoje ime ili inicijali budu po medijima, cilj je postignut. Ti si faca - upozorio je tada Miliša navodeći kako će nasilje među mladima i dalje eskalirati.

(Telegraf.rs/Zadarski.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA