≫ 

Tragična smrt Petra (7) i Pavla (5): Stric Srbin ih sahranio, sugrađanin Anis im podigao spomen

Tragedija koja je obeležila život u Konjicu, a koja se decenijama ne spominje

  • 28

U ratnom stradanju u Bosanskohercegovačkom gradu Konjicu 2. jula 1992. godine ubijena je četvoročlana porodica Golubović. Sa roditeljima prosvetnim radnicima, ocem Đurom i majkom Vlastom, ubijena su ratnim mecima i dvojica maloletnih dečaka - sedmogodišnji Petar i petogodišnji Pavle.

porodica Golubović, Konjic

Spomen ploča Petru i Pavlu, podigao Anis Kosovac Printskrin: Prva/ Exploziv

Njihov stric Stojan živo se seća dana sa poslednje zajedničke fotografije sa dečacima. Kaže, igrali su se lepo, a to zajedničko vreme sa sinovcima bio mu je i povod za česte posete iz Hadžića, gde on živi.

Kada je vreme nagovestilo da slede nevolje, savetovao je brata i snaju da napuste Konjic, u kojem je tada bilo oko 6.000 Srba. Danas je ta brojka 30 puta manja, pa ih je u mestu između Mostara sa jedne i Sarajeva sa druge strane, ostalo tek 200 i među njima nijedno od četvoro spomenutih Golubovića.

- Sećam se poslednjeg susreta, oni su bili kod mene u Hadžićima. Sedeli smo, pričali o tom stanju. Govorio sam im da izađu odatle, oni me nisu slušali. Ko će nas? Neće nam niko ništa. Mislili su da neće biti rata - objašnjava Stojan kako ih nije ubedio da se na vreme zaštite.

Sudbina je htela i da Petar tog dana umre dvaput. Prvi put su ga meci omašili, dok su kraj njega pala tela roditelja i brata. Potom je potržio pomoć i imao nesreću da se obrati pogrešnim ljudima. Tada je ubijen i on.

Moj razum to ne može shvatiti da neko ubije dete od pet i sedam godina - objašnjava stric da je zločin do današnjeg dana ostao neobjašnjen.

porodica Golubović, Konjic

Stric Stojan sa dečacima Printskrin: Prva/ Exploziv

Za ubistvo porodice Golubović pred kantonalnim sudom u Mostaru osuđen je samo jedan čovek. Mirale Macić dobio je 12 godina zatvora. Kada je izašao 2011. godine  uhapšen je ponovo po optužnici za ratni zločin, ali nije dočekao suđenje, već je umro u januaru 2012. godine, dan pre razmatranja sudske nagodbe.

- Vidite kakvi su sudovi u Bosni i Hercegovini. Za čitavu porodicu dobije 11 godina zatvora - kaže stric.

Jedan Konjičanin nije dozvolio da se zločin zaboravi. Musliman Anis Kosovac na ulazu u staro pravoslavno groblje vlastitim je sredstvima postavio spomen ploču ubijenim dečacima.

- Gurali su ih pod tepih, gde im nije bilo mesto. Sad nisu pod tepihom, ako ništa. Jesu na groblju, ali eto... - objašnjava svoj potez Anis Kosovac: - Ja sam plakao kad sam sliku našao na internetu i kad su postavili ovu ploču. Plačem za decom. Ili si čovek ili ne. Ne možeš postati. Neko se rodi kao životinja. Ima i onih koji su ljudi, ali ne smeju reći da su ljudi.

Objašnjava da je naišao na nerazumevanje kada je poželeo da njihovo stradanje učini vidljivim.

- Što će ti ovo? Samo ćeš se zavaditi sa muslimanima, Srbi će opet reći da su žrtve. Kad je svet saznao za ovo, prijatelj je rekao: "Svaka ti čast, nek nisi šutio".

Video: Nebojša je robijao 15 godina zbog zločina nad muslimanima, a u zatvoru se oženio muslimankom

(Telegraf.rs/ Prva/Exploziv)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Душан Краишник

    12. novembar 2019 | 22:31

    Свака част овом човјеку ,, имају добри и лоши људи Амин

  • Marko cg primorje

    12. novembar 2019 | 22:15

    Svaka cast veliki covjece il si covjek il ne od krvi smo i mesa svi

  • Prile

    12. novembar 2019 | 22:19

    Treba Uzeti Pravdu u Svoje Ruke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA