≫ 

Oboren rekord svih vremena, talas kod Dubrovnika skoro 11 metara

Hrvatski deo Jadrana pogodila je u utorak jedna od najjačih oluja ove godine, a jugo koji je duvao u Splitu najjači je u ovom veku, od jutros je vetar u slabljenju, ali se očekuju oilne padavine, preneli su hrvatski mediji

  • 1

Hrvatski hidrografski institut izmerio je 12.11.2019. godine u 16h rekordni talas na Jadranu. Ovaj talas zabeležen je u akvatoriju grada Dubrovnika pokraj ostrva Sv. Andrija.

Maksimalna visina talasa iznosila je Hmax =10.87m s pripadajućom značajnom visinom talasa Hs = 4.75m (stanje mora 6) i perioda T = 10s. Talas je došao iz smera Dirp = 167.1 , stoji na zvaničnoj stranici Hrvatskog hidrografskog instituta. 

Da podsetimo,  hrvatski deo Jadrana pogodila je u utorak jedna od najjačih oluja ove godine, a jugo koji je duvao u Splitu najjači je u ovom veku, od jutros je vetar u slabljenju, ali se očekuju oilne padavine, preneli su hrvatski mediji.

Portal Index piše da je posebno u Dalmaciji jak jugo nosio sve pred sobom, čupao stabla i bacao ih po automobilima i putevima.

Mnogi putevi su blokirani, a materijalna šteta je velika.

Predeo Istre jugo sa veoma jakim, orkanskim udarima pogodio je sinoć.

Od jutros jugo je u slabljenju i menja pravac u jugozapadni i zapadni vetar.

Prema pisanju Indexa, udari vetra koji su juče na dubrovačkom području prelazili 140 km/h, a u Splitu je na zvaničnoj DHMZ stanici na Marjanu zabeležen orkanski udar od 134,28 km/h.

Treća je to, kažu, najveća brzina juga u Splitu zvanično zabeležena u poslednjih 60 godina.

Video: Herceg Novi na udaru olujnog vetra i podivljalog mora

(Telegraf.rs/dubrovniknet.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA