• 63

Vladika Atanasije ispričao jezivu priču iz Ostroga: Devojku je zaposeo đavo, progovarao je iz nje

Đavo je, kako kaže, govorio svojim glasom iz nje, rekao je sledeće rečenice...

  • 63

Kada posetite Ostrog, čućete ljude koji govore "Idemo kod sveca". Računa se, kao da je sveti Vasilije živ, u stvari, veruje se da njegov duh obitava u manastiru, a da božje čudo pokreće i njegovo telo. Jedno svedočenje o tome preneo je vernicima 11. novembra umirovljeni vladika Atanasije, govoreći o devojci koju je zaposeo bes, a sveštenstvo je spas zatražilo od Svetog Vasilija.

Za nesrećnicu su bližnji pomoć najpre potražili u hercegovačkom manastiru Žitomislić.

- Pričali su mi oci, ovde, Ostroški, da su doveli jednu devojku opsednutu besom iz našeg sela Žitomislića. Čitali su oci u manastiru Žitomisliću molitve, pa me zove iguman Danilo šta da radimo? Vodite ga, reko, svecu - započinje umirovljeni vladika Atanasije pred vernicima, i to pre samo 4 dana.

Snimak njegove ispovesti o devojci je okačen na Jutjub, a mi vam prenosimo njegove reči.

Manastir Ostrog

Foto: Mateja Beljan

Odupirala se, nastavlja on, a đavo progovara iz nje: "Neću ja tamo, tamo će mene zaklati!"

- Ali su došli. Doveli su je ovde, ona se naslonila na kovčeg i plakala, plakala dugo i onda su je sveli dole da se odmori. Kada su sišli dole, beše naroda ispod stepenica, jedna žena poviče: "Ko je kadio? Sve miriše na tamjan!" Očigledno je da je sveti Vasilije - prenosi ovo svedočenje vladika.

Devojka je, prema priči Atanasija, počela da povraća.

Manastir Žitomislić

Manastir Žitomislić, Foto: Mateja Beljan

- Što kaže narod, da creva povrati.  Kad se smirila vrate je, prenoći ovde i vrati se potpuno zdrava u Žitomislić i udala se posle nekog vremena. Eto, tako Bog deluje kroz svoje čudotvorce, to je prisustvo božje. Vera jeste prisustvo božje u nama i ne može zlo đavolje u svetu nadvladati Boga, ne može ni u nama nadvladati, jer je Bog jači od njega - govorio je.

Svetac koji hoda

Kako kaže nije prvi put da su ga pobožni ljudi viđali "da siđe sam da kadi".

- Zato su njegove cipele hodane, vidi se da su đonovi išli i viđen je nekad da siđe on da kadi doole. Znači živ je, živoprisutan - priča Atanasije.

Video: Oni će vam odneti dušu u pakao! Ovo su demoni srpske mitologije

(M. B.)

Komentari

  • De Miro

    Ni ja ne mogu da verujem sta sam procitao. Jesu li tu devojku pregledali doktori i to psihijatri jer mozda je devojka mentalno bolesna? Mozda boluje od podvojene licnosti tj sizofrenije? Mozda se sprda sa vladikom ili se nesto sa njim zakacila pa joj se ovaj sveti? Ali ko o cemu crkvenjaci i religijom zatucani odmah o djavlu i opsednutosti. Nisu oni nikako dobri u glavi.

  • Vesna

    Kome slava i milost?!Je li vladiki i tzv svetom Vasiliju koji i u 21 veku dopuštaju i obmanjuju narod da je neko opsednut đavolom?Nedao Bog,ako postoji,kao ni ovozemaljsko sudstvo da crkva i vrli vernici nekome sude.Bilo bi opet lomača,inkvizicije, proganjanja veštica i kojekakvih "đavolovih slugu".To je još uvek bolest epidemijskih razmera.

  • Mića iz kafića

    A je li se to pouzdano zna da je Đavo kao i Božo muškoga roda? Možda je ta devojka bila promukla a vladika bio na promaji pa mu se od njenoga ženskoga glasa učinio da je muški i to lično đavolov?

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima